Părinţii să decidă dacă elevii fac cursuri online când incidenţa COVID-19 sare de 6 la mie. Propunerea unui senator USR

Senatorul USR Ştefan Pălărie propune ca, în cazurile în care rata de incidenţă COVID-19 depăşeşte 6 la mia de locuitori, colectivul de părinţi de la clasă să hotărască dacă elevii mai vin fizic la şcoală sau cursurile se desfăşoară în online. 

13 ian. 2022, 11:44
Părinţii să decidă dacă elevii fac cursuri online când incidenţa COVID-19 sare de 6 la mie. Propunerea unui senator USR

Părinţii ar trebui să decidă dacă elevii fac cursuri online când incidenţa COVID-19 sare de 6 la mie. Propunerea aparţine senatorului USR Ştefan Pălărie, cel care a prezentat şi situaţia testelor dezasamblate din salivă pentru depistarea COVID-19 în rândul elevilor.

Propunerea senatorului USR vine în contextul închiderii mai multor şcoli de săptămâna viitoare. Potrivit normelor actuale, dacă rata de incidenţă COVID-19 trece de 3 la mie unităţile şcolare – şcoli şi grădiniţe – cu rata de vaccinare mai mică de 60% a angajaţilor trec la cursuri online.

Citeşte şi: Lista şcolilor şi grădiniţelor din Bucureşti care ar putea intra în online de săptămâna viitoare după ce Capitala a intrat în scenariul roşu

Totodată, senatorul USR a criticat lipsa testelor de salivă pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 pentru elevi, precum şi faptul că au fost reluate cursurile la două zile după Revelion

„Și avem oficial de astăzi patru (4) județe în scenariul roșu. Ne-am săturat cu toții să mai auzim de știrile legate de COVID, dar, din păcate, mai avem ceva până când ele vor rămâne doar o sumbră amintire.
Cluj, Suceava, Timiș, București sunt pe roșu. Trist este faptul că reprezentanții guvernului vorbesc încă în termeni de ipoteze – „dacă va mai crește numărul de cazuri”, „dacă incidența depășește 3 la mie săptămâna viitoare”… când toți specialiștii au avertizat că Omicron are rată de dublare a numărului de cazuri în comunități la fiecare 2-3 zile. Guvernanți, treziți-vă! Nu mai e nici o surpriză că cele mai mari centre urbane – alături de Suceava – vor continua să anunțe cifre record de infectare în valul 5. Dublarea înseamnă un lucru simplu – că 3-la-mie devine 6-la-mie în maxim 3 zile. Le vor veni din urmă județele care acum sunt pe galben – Constanța, Ilfov, Brașov, Sibiu, Hunedoara și centura județelor de la graniță – Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureș. E posibil ca într-o săptămână să avem grosul județelor roșii.

Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu anunţă ce şcoli trec de luni în online: „Durata de carantinare s-ar putea schimba”

Celebra măsura de protecție în cazul școlilor – testele de salivă – încă nu a sosit pe 2022. Am început pe 3 ianuarie școala (un cadru didactic mi-a spus într-o audiență că niciodată, în 27 de ani de carieră didactică, nu a văzut că la 2 zile de la revelion profesorii și elevii să fie în aliniați în bănci), iar de lunea aceasta s-au adunat în clase – cu minimă aerisire în aceste zile atât de friguroase – și elevii din preșcolar, și elevii din primar.

Normele date de ordinul comun Ministerul Educației și Ministerul Sănătății – fac ca la rata de incidență comunitară de peste 3 la mie simultană cu rata de vaccinare mai mică de 60% a angajaților școlii să ducă automat la trecerea școlii în online. În București, de mâine ar trebui ca 55-56 de școli să treacă cu forța în online din cauza ratelor de vaccinare de până în 59.99%. Dincolo de faptul că a fost și rămâne lipsită de logică epidemiologică această măsură pe care am mai criticat-o în trecut, mai avem o mare problemă: Ce se întâmplă peste 3 la mie? Din nou ordinul comun spune că doar la apariția unui caz în clasă, clasa trece în online. Dar problema majoră va fi în câteva zile faptul că vom sări de 6-la-mie în multe comunități. Acolo, părinții care au situații medicale complicate în familie vor ajunge să se roage să apară un caz în clasă pentru a se muta online, nemaiputând să suporte presiunea psihică a ratei uriașe de incidență din comunitate. Vor protesta violent.

O măsură mult mai logică și mult mai bună ar fi fost ca, la depășirea ratei de incidență de 6 la mie, printr-o decizie descentralizată, colectivul de părinți de la clasă să hotărască dacă trec în online cu toții sau rămân pe opțiunea cursurilor cu prezență fizică. De departe, o decizie descentralizată în aceste condiții va permite părinților să ia împreună cea mai bună decizie în funcție de situația medicală a familiilor, în funcție de prezența echipamentelor și a calității învățării online, în funcție de posibilitatea de a rămâne acasă pentru a supraveghea propriii copii sau nu. Această decizie comunicată învățătorului sau dirigintelui ar putea să constituie un mod de lucru în care părinții să aibă cu adevărat posibilitatea de a lua cea mai bună decizie pentru copiii lor. În lipsa acestei prevederi, tensiunea din rândul părinților aflați în comunități cu rate uriașe de incidență se va sparge cu un zgomot asurzitor. Cel mai probabil luni sau marți săptămâna viitoare”, a scris senatorul Ştefan Pălărie, pe Facebook.