Creşte numărul de cazuri suspecte de sclavie modernă. Sunt implicaţi mulţi minori

Numărul cazurilor de sclavie modernă în care sunt implicaţi copii britanici s-a dublat în 2018 în contextul în care bandele criminale exploatează şi se folosesc de minori să vândă droguri, a anunţat miercuri Agenţia privind infracţionalitatea naţională (National Crime Agency, NCA), relatează Reuters.

20 mart. 2019, 13:30
Creşte numărul de cazuri suspecte de sclavie modernă. Sunt implicaţi mulţi minori

Numărul de cazuri suspecte de minori supuşi sclaviei raportat guvernului anul trecut pentru acordarea de sprijin instituţional a crescut la 1.421, de la 676 în 2017, iar poliţia este tot mai îngrijorată de „reţelele din comitate” pentru traficul de droguri, în care bandele folosesc copii pentru a vinde produsele.

În jur de două treimi dintre aceste cazuri – 987 – au fost legate de exploatarea prin muncă despre care se crede că a constat în traficul de droguri, în timp ce celelalte au fost în mare parte legate de abuzurile sexuale, potrivit raportului anual al NCA privind sclavia modernă.

În total, în jur de 7.000 de posibile victime ale sclaviei au fost descoperite în Marea Britanie anul trecut, în creştere cu o treime faţă de 2017, după cum a dezvăluit Fundaţia Thomson Reuters luna trecută.

Exploatarea prin muncă – ce implică de la bărbaţi care lucrează în spălătorii auto şi până la copii forţaţi să transporte droguri – a rămas cea mai răspândită formă de sclavie, cele mai multe posibile victime fiind din Marea Britanie, Albania şi Vietnam, la fel ca în 2017, potrivit datelor din raport.

„Creşterea este fără îndoială rezultatul unui grad de conştientizare sporit, înţelegerii şi sesizării cazurilor de sclavie modernă”, a spus directorul adjunct al NCA, Roy McComb.

Se estimează că mii de copii din Marea Britanie sunt folosiţi pentru a transporta droguri din oraşe în zonele rurale – cei mai mulţi cu vârste între 15 şi 17 ani – şi mulţi sunt prinşi în traficul de droguri prin împrumuturi sau ameninţări de răpire, violenţă şi viol, susţine NCA. Iar victimele sunt tot mai tinere, în condiţiile în care bandele vizează copii prin social media sau prin şcoli, centrele pentru orfani şi adăposturi pentru cei fără locuinţă, potrivit unui raport NCA din ianuarie.

Numărul numerelor de telefon legate de traficul „reţelelor din comitate” şi identificate de poliţie a crescut de mai bine de trei ori anul trecut până la 2.000, indicând amploarea problemei, se menţionează în document.

În pofida faptului că este considerată un lider global în demersul anti-sclavie, Marea Britanie reevaluează în prezent o lege din 2015 în domeniu, în contextul criticilor că aceasta nu este utilizată pe deplin pentru a-i băga pe traficanţi în închisoare, a determina firmele să pună capăt muncii forţate sau a ajuta victimele.

În Marea Britanie se află cel puţin 136.000 de persoane supuse sclaviei moderne, potrivit Indexului Global asupra sclaviei realizat de grupul de apărare a drepturilor omului Walk Free Foundation – o cifră de zece ori mai mare decât o estimare a guvernului din 2013.