Crește numărul locuințelor ridicate la periferia marilor orașe. Cât costă o casă cu patru camere, curte şi grădină

În ultima vreme, puterea de cumpărare a românilor a scăzut foarte mult în sectorul imobiliar și din această cauză dezvoltatorii au început să ridice cartiere în afara orașelor, unde terenurile sunt mai ieftine.

03 mart. 2023, 19:26
Crește numărul locuințelor ridicate la periferia marilor orașe. Cât costă o casă cu patru camere, curte şi grădină
Cât costă o casă cu patru camere, curte şi grădină

Cât costă o casă cu patru camere, curte şi grădină. În aceste zone, românii pot să își achiziționeze case cu prețuri la care în marile orașe își pot cumpăra abia un apartament cu două camere.

Citește și Noi reguli ale programului Casa Verde Fotovoltaice 2023. Ce trebuie să ştie românii care vor să îşi alimenteze casa cu energie verde

Cât costă o casă cu patru camere, curte şi grădină

Investitorii din sectorul imobiliar au început să fie mai prudenți după ce criza provocată de războiul din Ucraina, inflația și scumpirile din energie au afectat serios și acest domeniu.

În luna ianuarie a acestui an, au fost eliberate cu aproape 20% mai puţine autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, arată datele oficiale.

Anul acesta, majoritatea dezvoltatorilor s-au repliat spre zonele rurale, unde terenul este mai ieftin decât în marile oraşe și asta ca să poată ieftini prețul apartamentelor și al caselor.

De exemplu, în Jucu, la doar 20 de km de Cluj-Napoca, un investitor a transformat un teren agricol într-un cartier nou de locuinţe. Aici, preţul unei case cu patru dormitoare curte şi grădină este în medie de 125.000 de euro, cam cât costă un apartament cu două camere în oraş.

Anul trecut, șapte din 10 case au fost construite în zone rurale, în afara marilor orașe, unde terenul este extrem de scump.

Aceiași situaie se repetă și în Iaşi, unde localnicii au migrat spre comunele din apropiere: Valea Lupului, Rediu, Tomeşti, Ciurea.

În prezent, în județul Iaşi cel mai mult se construiește în comuna Miroslava, unde în luna ianuarie s-au emis 47 de autorizații de construcție. Iar faptul că este la doar câțiva kilometri de oraş îi atrage pe oameni. Aici o casa individuală cu patru camere și teren costă în jur de 150.000 de euro. Cu aceiași bani, în oraş oamenii ar fi putut cumpăra cel mult un apartament cu două camere într-un bloc nou dintr-o zonă semi-centrală.

Dacă în ianuarie anul trecut, cu un salariu de 4.000 lei, românii puteau obține un credit „Noua Casă” de 420.000 lei, acum cu același venit, aceștia pot să cumpere o casă de cel mult 253.000 lei.

Ce salariu trebuie să ai pentru a-ţi putea lua o casă în rate până la adânci bătrâneţi

Cel puțin 5.200 de lei trebuie să câștige lunar românii care vor să ia anul acesta un credit Noua Casă în valoare de 70 de mii de euro. În urmă cu doi ani, pragul era cu 1.500 de lei mai mic, însă ratele sunt acum și cu 50% mai mari față de 2020, iar dobânzile, cel puțin pentru Noua Casă, vor continua să crească.

Să luăm cazul unui împrumut prin programul Noua Casă de 70 de mii de euro, pe 30 de ani. Dacă în 2020, erau acceptați românii cu venitul minim de 3.700 de lei, acum trebuie să câștige cu peste 1.500 de lei în plus.

Noua Casă 2023. Avansul rămâne de 5%, asta înseamnă că cei care se împrumută prin Noua Casă trebuie să vină cu 3 mii 500 de euro. Din cauza dobânzilor care au crescut, rata pentru o locuință de 70.000 de euro este cu 700 de lei mai mare decât în urmă cu 2 ani.

Fiind legate de IRCC, indice care va crește din nou în aprilie, și ratelor românilor care au luat credite prin Noua Casă vor crește din nou.

Pot apela la acest program și cei care vor o locuință mai scumpă, de până la 140.000 de euro, dar deja vorbim de români care câștigă peste medie. Venitul minim necesar pentru astfel de credite este 9.400 de lei, iar rata e acum cu 2 mii de lei mai mare decât acum 2 ani.

În ambele cazuri, rata ajunge să fie 45% din salariu, gradul maxim de îndatorare. Cei ce cumpără o locuință prin programul Noua Casă nu o vor putea vinde în primii cinci ani de la data dobândirii, iar închirierea va fi posibilă doar cu acordul băncii și al Ministerului Finanțelor.

Citește și Facturile de energie emise pe februarie pot aduce bani înapoi unei categorii de români! Care este condiţia pentru a te încadra