Creşte numărul ţărilor din UE care impun vaccinarea obligatorie la medici şi profesori. Letonia se alătură Franţei şi Greciei

Guvernul leton vrea ca vaccinarea împotriva COVID-19 să devină obligatorie pentru cadrele medicale şi din educaţie. Măsura vine după ce guvernele Franţei şi Greciei au luat măsuri similare.

15 iul. 2021, 10:44
Creşte numărul ţărilor din UE care impun vaccinarea obligatorie la medici şi profesori. Letonia se alătură Franţei şi Greciei

Conform modificărilor legislative adoptate miercuri de guvern, începând din luna octombrie, angajaţii din instituţiile medicale, sociale şi de educaţie vor trebui să prezinte la locul de muncă un certificat de vaccinare. Tot de la 1 octombrie, în alte sectoare, angajatorii vor avea dreptul de a concedia salariaţii nevaccinaţi. Aceste modificări care impun vaccinarea obligatorie mai trebuie însă aprobate de parlamentul de la Riga. În Letonia, ţară cu 1,9 milioane de locuitori, campania de vaccinare a avut un start lent, după cum transmite DPA, citată de Agerpres.

Până în prezent, circa o treime din populaţie a primit cel puţin o doză de vaccin împotriva COVID-19. „Am discutat despre stimulente pentru a promova vaccinarea, avem în vedere începerea unei campanii de informare. Acest proiect de lege a fost elaborat şi cu scopul de a-i face pe oameni să-şi schimbe comportamentul”, a declarat prim-ministrul Krisjanis Karins.

Citeşte şi Proteste masive în Grecia, faţă de reintroducerea restricţiilor anti-Covid. Manifestanţii au atacat jurnaliştii şi au cerut demisia guvernului VIDEO

De la debutul pandemiei, Letonia a raportat mai mult de 138.000 de cazuri de infectare cu coronavirus şi peste 2.500 de decese asociate.

Rata de infectare este în scădere de mai multe săptămâni, însă, în acelaşi timp, a fost observată o propagare în creştere a variantei Delta deosebit de contagioase. Conform ministrului sănătăţii, Daniels Pavluts, infectările cu varianta Delta reprezintă aproape 54% din cazurile noi.

Citeşte şi Franţa a stabilit un nou record la vaccinare. Lumea s-a înghesuit pentru a se imuniza, după ce Macron a ameninţat cu noi restricţii!

Luni seara, Emmanuel Macron a anunţat că vaccinul COVID-19 va fi obligatoriu în Franța pentru lucrătorii din domeniul sanitar. Preşedintele a precizat că în cazul în care imunizarea la nivel național nu crește suficient, va fi necesară „abordarea vaccinării obligatorii pentru toți francezii”. De asemenea, premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a anunțat luni seara că vaccinarea va deveni obligatorie pentru anumite categorii profesionale, între care angajații din domeniul sănătății și îngrijitorii din căminele de bătrâni.