Proteste masive în Grecia, faţă de reintroducerea restricţiilor anti-Covid. Manifestanţii au atacat jurnaliştii şi au cerut demisia guvernului VIDEO

Aproximativ 4.000 de persoane, potrivit poliţiei, au protestat miercuri seară în centrul Atenei față de măsurile guvernamentale anunţate luni pentru a combate răspândirea variantei Delta a coronavirusului, printre acestea figurând obligativitatea vaccinării pentru anumite categorii profesionale.

15 iul. 2021, 09:09
Proteste masive în Grecia, faţă de reintroducerea restricţiilor anti-Covid. Manifestanţii au atacat jurnaliştii şi au cerut demisia guvernului VIDEO

”Spunem nu!”, ”Demisia!”, au scandat manifestanţii, dintre care unii au atacat jurnalişti şi fotografi, după cum relatează RT. Premierul Kyriakos Mitsotakis a anunţat luni obligativitatea vaccinării pentru îngrijitori şi personalul căminelor de bătrâni, în caz contrar existând riscul concedierii, fapt care a stârnit un val de proteste în Grecia. De vineri şi până la sfârşitul lunii august, locurile de divertisment, barurile, cinematografele şi teatrele şi toate locurile cu spaţii închise vor primi, de asemenea, numai persoane care au fost vaccinate.

Declaraţia a fost dublată marţi, de anunţul guvernului de la Atena, care a anunţat că Grecia le va solicita clienţilor restaurantelor, barurilor şi cafenelelor care deţin spaţii în interior să facă dovada vaccinării împotriva COVID-19.

Potrivit noilor reglementări, care vor rămâne în vigoare până în august, toate locurile în localurile „indoor” vor trebui să fie pe scaune. Persoanele care servesc masa pe terasele restaurantelor nu vor trebui să prezinte dovada vaccinării sau a unui test. ”Este esenţial să nu se dea impresia că pierdem controlul asupra pandemiei, astfel că industria noastră turistică poate funcţiona normal”, a declarat ministrul grec al dezvoltării, Adonis Georgiadis, într-o conferinţă de presă.

Citeşte şi Veşti proaste pentru turiştii români care pleacă în concediu în Grecia

O aplicaţie lansată de guvern, COVID FREE GR, care poate scana certificatele digitale europene sau rezultatele testelor PCR va fi disponibilă pentru restaurantele, barurile şi cafenelele „indoor” pentru a se asigura respectarea noilor reguli.

Grecia mizează pe revitalizarea sectorului său turistic în această vară, dar este îngrijorată de o creştere a numărului de cazuri a infectării cu noua variantă Delta a coronavirusului. Aproximativ 41% dintre greci sunt complet vaccinaţi până în prezent.

Un număr de 4,3 milioane de persoane sunt complet vaccinate în Grecia dintr-o populaţie de 10,7 milioane de locuitori, însă guvernul se teme de o recrudescenţă a cazurilor şi o supraîncărcare a spitalelor odată cu răspândirea variantei Delta.

Grecia a înregistrat miercuri peste 2.900 de noi cazuri de COVID-19, comparativ cu doar 800 în urmă cu o săptămână.

Citeşte şi Grecia introduce vaccinarea obligatorie a acestor categorii profesionale. Anunţul făcut de autorităţile elene!