Creşte preţul de achiziţie al unui autobuz electric cu aproape 200.000 de euro. Cât va ajunge să coste un autobuz

Preţul de achiziţie al unui autobuz electric creşte de la 480.000 la 620.295 de euro, fără TVA. Majorarea a fost aprobată în şedinţa de luni a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
Filip Stan
02 aug. 2021, 15:32
Creşte preţul de achiziţie al unui autobuz electric cu aproape 200.000 de euro. Cât va ajunge să coste un autobuz
Creşte preţul de achiziţie al unui autobuz electric. Majorarea a fost aprobată de CGMB

Creşte preţul de achiziţie al unui autobuz electric. Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, în şedinţa de luni, majorarea valorii celor patru proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional privind achiziţionarea a 100 de autobuze electrice.

Creşte preţul de achiziţie al unui autobuz electric

Consilierii au votat ca valoarea celor patru proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional privind achiziţionarea a 100 de autobuze electrice să crească astfel: la 90.777.947,92 lei (inclusiv TVA) de la circa 65,4 milioane de lei (inclusiv TVA), la 119.783.677,65 de lei (inclusiv TVA) de la 86,3 milioane de lei (inclusiv TVA), la 47.269.353,33 de lei (inclusiv TVA) de la aproximativ 34 de milioane de lei (inclusiv TVA), respectiv la 105.280.673,14 de lei (inclusiv TVA) de la circa 75,9 milioane de lei (inclusiv TVA).

„Avem patru proiecte care vizează achiziţia de autobuze electrice. Într-o şedinţă precedentă am aprobat studiul de oportunitate pentru majorarea preţurilor. Achiziţionarea de autobuze electrice din fonduri europene a fost o promisiune neonorată a fostei administraţii. Încă din 2018 a existat o hotărâre de Consiliu, au urmat două licitaţii eşuate, pentru că preţurile nu erau cele corecte de piaţă. Ce facem noi azi şi ce am făcut în şedinţa precedentă a fost să actualizăm aceste preţuri, astfel încât să putem, într-o licitaţie reuşită, să cumpărăm 100 de autobuze electrice şi să folosim banii europeni care ne sunt alocaţi”, a declarat Nicuşor Dan înainte de votul consilierilor, potrivit Digi24.

Nicuşor Dan explică de ce creşte preţul de achiziţie al unui autobuz electric

„În ședința de astăzi a CGMB am reușit să trecem mai multe proiecte importante pentru București, prin care creăm condițiile pentru modernizarea transportului public, eliminăm cheltuielile inutile și aducem fonduri suplimentare la bugetul Primăriei Capitalei.
Astfel, am reușit să stabilim un preț corect pentru autobuzele electrice pe care Primăria Capitalei dorește să le achiziționeze pentru mai multe trasee din București. Prețul asumat de fosta administrație era sub valoarea de piață, fapt care a dus la ratarea a două licitații organizate până acum. Decizia de astăzi ne permite să începem procedura de achiziție pentru 100 de autobuze electrice, prin fonduri europene, care vor oferi un transport civilizat pentru călători și care vor fi prietenoase cu mediul. Această achiziție va completa contractul pentru cele 100 de tramvaie, semnat în primăvara acestui an.
Un alt mesaj important pe care l-am transmis a fost determinarea de a desființa companiile municipale și de a elimina, în acest fel, risipa din banii bucureștenilor. Astăzi am făcut încă un pas în această direcție, prin votarea proiectelor de hotărâre de dizolvare și lichidare a trei companii municipale.
Tot astăzi, am votat un proiect prin care invităm bucureștenii și societatea civilă să decidă asupra modului în care sunt cheltuiți banii din bugetul public. Proiectul de bugetare participativă prevede alocarea anul acesta a unui buget de 2 milioane lei, iar prin intermediul acestei măsuri vor putea fi propuse proiecte de dezvoltare a Capitalei în valoarea maximă de 500 de mii fiecare.
Nu în ultimul rând, menționez faptul că am actualizat cu valoarea de piață contractul pe care Primăria Capitalei îl avea cu McDonald’s pentru șase locații din București. În urma acestei decizii, în bugetul Capitalei vor intra 5 milioane de lei anual, față de 1 milion cât este în prezent”, se arată într-un mesaj publicat de Nicuşor Dan pe Facebook.

Primarul a mai precizat că liniile 300 şi 381 s-au comasat.

„Avem o linie care venea din sud până în centru şi avem o linie care mergea din centru până pe bulevardul Ion Mihalache – ele s-au comasat. Linia 601 a fost redenumită 201, nu a dispărut, pentru că cei de la TPBI au spus în mod corect că liniile care încep cu 6 sunt provizorii. Linia 601 nu e demult provizorie. Deci, exact acelaşi volum de trafic, aceeaşi necesitate de vehicule este şi pe linia 300, comasată cu 381, şi pe linia 601, redenumită 201”, a subliniat edilul.

Nicuşor Dan a reamintit faptul că municipalitatea a semnat în urmă cu câteva luni contractul pentru 100 tramvaie din bani europeni. Primul tramvai dintre cele 100 va veni în vara anului viitor.

Primăria Capitalei a crescut preţul estimativ al unui autobuz electric de la 480.000 de euro, fără TVA, la 620.295 de euro, fără TVA, conform unor proiecte de hotărâre adoptate în şedinţa CGMB din 29 iunie. Este vorba despre două proiecte de hotărâre prin care se modifică studiul de oportunitate şi se aprobă indicatorii tehnico-economici în vederea achiziţiei a 100 de autobuze electrice şi a infrastructurii de încărcare.

„Având în vedere faptul că au trecut aproape trei ani de la stabilirea preţului estimativ al unui autobuz electric, cât şi faptul că în perioada 2019-2020 au fost anulate două proceduri de achiziţie publică întrucât ofertanţii au depus oferte neconforme/ inadmisibile din punct de vedere tehnic sau financiar, a fost iniţiată o procedură pentru consultarea pieţei. Astfel, urmare a ofertelor primite conform anunţului postat în SEAP nr. MC1014256 a fost întocmit ‘Raportul privind consultarea pieţei cu privire la determinarea valorii estimate şi a graficului estimat de livrare’ (…) concluzionând că valoarea estimată necesară achiziţiei este de 62.029.500 euro, fără TVA, respectiv 620.295 euro fără TVA/autobuz”, conform referatului de aprobare.

Citeşte şi Nicuşor Dan o acuză pe Gabriela Firea că nu a terminat parcarea din Pantelimon. „Primăria nu şi-a achitat obligaţiile de plată. Constructorul a muncit pe banii lui”

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la casă. Se obține obligatoriu acordul vecinilor. Trebuie să măsori distanța
Playtech.ro
Cum arată Cristiana Răduță la 48 de ani. Făcea furori în anii 2000, acum e de nerecunoscut
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
Soluția genială a unui comediant îndrăgit pentru dezbinarea din România
wowbiz.ro
Alex Bodi, PRIMELE DECLARAȚII exclusive pentru WOWbiz despre așa zisul amantlâc cu soția lui Dan Alexa
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Azi ești în centrul atenției! Ce îți recomandă astrele, în funcție de zodia ta
Ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Tatăl lui Zeljko Kopic a murit! Dinamo rămâne fără antrenor pentru meciul cu U Cluj
Cancan.ro
Înregistrare BOMBĂ cu fiul uneia dintre cele mai influente familii din România: 'L-a înșelat și pe tata cu doi, trei bărbați! Mama e o mare...'😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Proprietarii de terenuri care sunt despăgubiți. S-a dat lege în România. Statul va plăti toți banii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Oana a fost găsită fără suflare în baie, la doar 30 de ani. Mama tinerei susține că fiica sa a murit din cauza condițiilor și a stresului de la serviciu: "A muncit non-stop și și-au bătut joc de ea"
Dr. Ovidiu Bojor: „Sa mancam asta des, deoarece previne infarctul, intareste sistemul imunitar, stimuleaza rinichii si ficatul si calmeaza sistemul nervos”
MediaFlux
Bani în plus la pensie, după Mica Recalculare. Ce pensionari se încadrează
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Surpriza anului 2025. Țara europeană care cucerește turiștii cu prețuri mici și peisaje spectaculoase