Creştere PENSII. Ludovic Orban: „Drumul spre iad e pavat cu bune intenţii”

După ce Comisia Europeană a avertizat România că majorarea pensiilor va adânci deficitul bugetar, Ludovic Orban a anunţat, miercuri seară, că pensiile vor creşte de la 1 septembrie, însă nu se ştie cu ce procent. 

20 mai 2020, 18:22
Creştere PENSII. Ludovic Orban: „Drumul spre iad e pavat cu bune intenţii”

„Vom crește pensiile, dar decizia de creștere a pensiilor nu poate fi luată decât după o analiză foarte serioasă. Noi ne dorim creșterea pensiilor, dar, în același timp, vrem să avem garanția că pensiile vor putea fi plătite, pentru că drumul spre iad e pavat cu bune intenții. Dacă tu crești un venit public fără să ai resursele financiare și fără să ai garanția că vei avea capacitatea să plătești fie salariile, fie pensiile după prognozele pe care nu le facem numai noi, ci și alte instituții internaționale, riști de fapt să faci un mare rău. După șase luni, vom avea raportul privind evoluția economiei, de asemenea, vom face prognozele și vom consulta toate prognozele făcute fie de Comisia Europeană, fie de Banca Mondială și vom lua decizia în funcție de posibilitățile reale, efective, pe care le vom avea” a spus premierul Ludovic Orban, la Realitatea Plus.

Oficialii din Comisia Europeană avertizează România că majorarea pensiilor şi lipsa unui plan real de reforme pun în pericol sustenabilitatea finanţelor publice. Comisia Europeană a recomandat României să ia măsuri, în 2020 şi 2021, pentru a urma politici fiscale în linie cu recomandările Consiliului din 3 aprilie, conform cărora România ar trebui să pună capăt situaţiei actuale de deficit excesiv până cel târziu în 2022, se arată în recomandările anuale către cele 27 de state membre, denumite Semestrul European, publicate miercuri de Executivul comunitar.

Potrivit Comisiei, sustenabilitatea pe termen lung a finanţelor publice din România era deja în pericol chiar și înainte de apariţia COVID-19, ca urmare a deficitelor bugetare mari şi a creşterii semnificative a costurilor cu pensiile. Acesta crește însă odată cu apariţia pandemiei de coronavirus și cheltuielile care le implică lupta pentru combaterea temutului virus.

Comisia Europeană a apreciat că statele membre UE trebuie să îşi concentreze investiţiile pe sănătatea publică şi protejarea locurilor de muncă şi companiilor, urmând să se concentreze ulterior pe sustenabilitatea fiscală.

Citeşte şi CREŞTERE PENSII. Comisia Europeană, avertisment sumbru pentru pensionari


loading...