Creştere uriaşă de salarii în Germania! Două milioane de nemţi vor primi cu 25% mai mulţi bani la salariu

Ca parte a acordului de coaliție dintre cele trei partide care urmează să preia guvernarea în Germania, salariul minim în această ţară va fi majorat la 12 euro pe oră, de la 9,60 euro pe oră.

25 nov. 2021, 22:19
Creştere uriaşă de salarii în Germania! Două milioane de nemţi vor primi cu 25% mai mulţi bani la salariu

Decizia noilor guvernanţi de la Berlin ar putea duce la creșterea veniturilor a aproape două milioane de oameni din Germania care câștigă salariul minim, sau aproximativ 5% dintre lucrători, potrivit lui Carsten Brzeski, economist la ING, scrie CNN.

Salariul minim era deja stabilit să crească la 10,45 euro în iulie 2022. Totuşi, textul acordului de coaliție nu a precizat când va intra în vigoare această ultimă creștere acceptată de cele trei partide. Economistul UBS, Felix Huefner, a spus că această mișcare ar trebui să „impulseze creșterea generală a salariilor” în economia germană, avertizând în același timp că ar putea „contribui la presiuni salariale mai ample”.

Citeşte şi Negocierile pentru formarea guvernului s-au încheiat, după două luni, în Germania. În câteva zile Olaf Scholz va fi instalat ca nou cancelar

Banca centrală a Germaniei a făcut pasul neobișnuit de a critica public măsura în această săptămână, numind-o „îngrijorătoare”. Acesta a spus că va avea un efect secundar asupra salariilor pentru cei cu venituri mai mari. Economiștii și factorii de decizie din întreaga lume au urmărit îndeaproape creșterea salariilor ca o componentă cheie a inflației. În Germania, inflația a fost de 4,5% în octombrie, cea mai mare măsură din aproape trei decenii, pe măsură ce prețurile la energie și costul alimentelor a crescut.

Germania a introdus pentru prima dată un salariu minim național în 2015, acesta fiind stabilit atunci la 8,50 euro.

Citeşte şi Încep negocierile pentru stabilirea unui salariu minim în Uniunea Europeană. În România se întrevede o creştere de 20-25% a acestuia