Negocierile pentru formarea guvernului s-au încheiat, după două luni, în Germania. În câteva zile Olaf Scholz va fi instalat ca nou cancelar

Social-democraţii germani, Verzii şi liberalii au încheiat miercuri un acord prin care să guverneze împreună Germania şi să deschidă o nouă eră după cei 16 ani de putere ai Angelei Merkel.

24 nov. 2021, 17:08
Negocierile pentru formarea guvernului s-au încheiat, după două luni, în Germania. În câteva zile Olaf Scholz va fi instalat ca nou cancelar

La aproape două luni după alegerile legislative din Germania, marcate de o înfrângere istorică a taberei conservatoare a cencelarului Angela Merkel, social-democratul Olaf Scholz urmează să devină viitorul cancelar, într-o alianţă cu Verzii şi Partidul Liberal (FDP), scrie The Telegraph.

Partidul Social Democrat (SDP), verzii şi FDP au încheiat un contract de coaliţie, intitulat „A îndrăzni mai mult progres. Alianţa pentru libertate, justiţie şi durabilitate”, care are ca punct principal protecţia mediului şi prevede o neutralitate a carbonului anticipată, în 2030, după ce anteror era prevăzută în 2038. Între alte măsuri importante pe care această coaliţie fără precedent vrea să le implementeze se află o revenire la rigoarea bugetară – începând din 2023 – şi legalizarea canabisului.

Citeşte şi Germania vrea să introducă vaccinarea obligatorie şi carantina. Ministrul Sănătăţii: Germanii vor fi „vaccinaţi, vindecaţi sau morţi” până la sfâşitul iernii

De asemenea, nnoul Guvern și-a anunțat dorința unei noi politici de migrație care să urmărească reducerea migrației ilegale și creșterea migrației regulate. În plus, imigranții vor putea solicita cetățenia după cinci ani în Germania. Noul Executiv urmărește să consolideze și să aprofundeze uniunea economică și monetară europeană, dar afirmă și că este pregătit pentru un dialog constructiv cu Rusia. Despre Brexit, noul guvern german subliniază că Regatul Unit trebuie să respecte acordul deja existent, în special Protocolul referitor la Irlanda de Nord. În privinţa Afganistanului, va fi lansată o anchetă parlamentară cu privire la operațiunea de evacuare.

Olaf Scholz, în vârstă de 63 de ani, urmează să fie învestit cancelar la începutul lui decembrie de către deputaţii germani, în Bundestag. Verzii urmează să preia Ministerul de Externe şi un „super” -Minister al Climei şi Economiei, iar FDP, foarte ortodox în priviţa conturilor publice, urmează să deţină portofoliul Finanţelor.

Citeşte şi Un reputat medic spune că vaccinarea obligatorie şi certificatul verde nu sunt posibile în România: „Ştiu foarte bine ce este în Germania şi Franţa. La noi nu se poate”


loading...