Creşterea accizei la carburanţi aduce noi scumpiri în benzinării

OMV Petrom, cel mai mare vânzător de carburanţi din România, a crescut noaptea trecută preţurile la benzina şi motorina cu cinci bani pe litru, ca urmare a creşterii accizei, potrivit economica.net. Benzina s-a scumpit cu 28 de bani litrul, iar motorina cu 40 de bani, în ultima lună.

RomaniaTV.net
01 oct. 2017, 08:58
Creşterea accizei la carburanţi aduce noi scumpiri în benzinării

Acciza la carburanţi a crescut, de la 1 octombrie, cu alţi 16 bani pe litru şi, deşi efectul cumulat ar fi trebuit să însemne o scumpire de 19 bani a unui litru de benzină şi motorină, Petrom a crescut, surprinzător, preţurile cu doar cinci bani pe litru.

Citeşte şi: Val de SCUMPIRI de la 1 octombrie. Cresc preţurile energiei electrice, gazelor, carburanţilor, dar şi ratele creditelor în lei

Astfel, după creşterea de azi, la cea mai ieftină staţie Petrom din Bucureşti, cea de pe şoseaua Alexandriei, benzina standard are un preţ de 4.85 lei pe litru, iar motorina standard costă 4,93 de lei litrul.

De reţinut că acestea sunt preţuri reduse, dat fiind că, în week-end, compania petrolieră are o promoţie prin care scade preţurile la benzină cu 6 bani pe litru şi la motorină cu 3 bani pe litru în 195 de benzinării din ţară. Aşadar, luni, la cea mai ieftină benzinărie Petrom din Bucureşti, benzina va costa 4,91 lei litrul, iar motorina 4,96 lei litrul..

Aceasta este a cea de-a doua etapă a creştrerii accizei la carburanţi. Prima a avut loc în data de 15 septembrie, ca urmare a deciziei Guvernului Tudose de a creşte acciza la carburanţi cu 32 de bani pe litru, atât la benzină cât şi la motorină, în două etape.

În 15 septembrie, OMV Petrom a urcat preţurile cu 9 bani pe litru, deşi efectul cumulat al creşterii taxării însemna un plus de 19 bani la pompă. A decis să nu transefere atunci în preţ 10 bani pe litru, şi, adunat cu cei 14 bani pe care nu i-a transferat acum, înseamnă că şi-a asumat un cost suplimentar de 24 de bani pe litru, bani pe care îi plăteşte statului, dar nu-i recuperează prin preţ.

Compania petrolieră nu a explicat atunci de ce a decis să transfere mai puţin de jumătate din creşteras taxelor în preţul de la pompă

Preţul carburanţilor este format din trei mari componente, în ordine după ponderea lor: taxele (acciză şi TVA), care reprezintă ceva mai mult de jumătate din preţul final, preţul propriu zis al carburantului-cotaţia internaţională, care înseamnă cam 35% din preţ, şi costurile (logistică, salarii, transport, etc.) şi profitul comerciantului, care înseamnă restul.