Creşterea alocaţiilor de la 1 ianuarie 2022, decisă de Camera Deputaţilor. Nici trei euro în plus pentru copii

Deputaţii votează miercuri proiectul de lege prin care alocaţiile vor creşte de la 1 ianuarie 2022 raportat la rata inflaţiei. Votul începe la ora 12, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

16 iun. 2021, 08:42
Creşterea alocaţiilor de la 1 ianuarie 2022, decisă de Camera Deputaţilor. Nici trei euro în plus pentru copii

Comisia pentru Muncă a Camerei Deputaţilor a adoptat marţi un raport favorabil pe proiectul de lege prin care se aprobă ordonanţa de urgenţă 123/2020 privind creşterea alocaţiilor de la 1 ianuarie 2022, în forma votată de Senat. Astfel, alocaţiile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2022 cu rata inflaţiei.

Iniţiativa legislativă privind creşterea alocaţiilor de la 1 ianuarie 2022 urmează să primească votul final în plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Creşterea alocaţiilor de la 1 ianuarie 2022. Alocaţiile vor creşte cu puţin peste 10 lei

„Următoarea majorare a alocaţiilor o să fie în ianuarie 2022 cu rata de inflaţie de la acest moment. Vreau să clarific că niciuna dintre modificările realizate astăzi la comisie nu prevede micşorarea alocaţiilor, aşa cum a mai fost menţionat în parte din dezbaterile din comisie şi în spaţiul public. Niciuna dintre prevederile şi niciuna dintre propuneri nu se referea la micşorarea alocaţiilor. Ceea ce a fost astăzi adoptat în Comisia de muncă şi protecţie socială confirmă punctul de vedere al Guvernului României şi este ritmul de creştere al alocaţiilor. A fost modificat similar cu amendamentele adoptate în Senat, indexarea de la 20% care urma să aibă loc în iulie anul acesta cu indexarea cu rata inflaţiei de la 1 ianuarie 2022”, a declarat, marţi la Parlament, deputatul USR PLUS Oana Ţoiu, preşedintele Comisiei pentru Muncă a Camerei, conform Observatornews.

Oana Ţoiu a mai precizat alocaţia pentru copii ar urma să crească estimativ cu puţin peste 10 lei, de la 1 ianuarie 2022. În cazul adoptării, legea merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Majorare Alocaţii. Ludovic Orban: „De la 1 ianuarie 2022, alocaţiile vor creşte cu 20% plus indexarea curentă cu inflaţia”

Florin Cîţu, despre creşterea alocaţiilor. „Vom crea o formulă transparentă”

Săptămâna aceasta, premierul Florin Cîţu a declarat că alocaţiile vor creşte în fiecare an.

„La Senat, amendamentele care arată un nou calendar de creștere a alocațiilor, următoarea fiind 1 ianuarie 2022, a fost votat de toți membrii coaliției. La Camera Deputaților nu știu din ce motive s-a întârziat acest lucru, deși toți avem același motiv de predictibilitate, transparență și reducere a deficitului bugetar în perioada următoare, de aceea dacă, și în spațiul public văd că există informații că proiectul de lege, chiar dacă aprobat, ați văzut Coaliţia a decis să meargă pe varianta de la Senat, primim semnale din partea opoziției că va fi atacat acest proiect de lege la CCR. În aceste condiții mă văd nevoit să aprob ordonanță de urgență în ședința de guvern pentru a mă asigura că menținem stabilitatea financiară a României, a declarat Florin Cîţu, conform sursei citate.

„Nu este vorba despre dublare, ci de a crește predictibil alocațiile în fiecare an, nu doar până în acest moment. Noi vom crea o formulă transparentă cu care vom crește alocațiile în fiecare an. Așa vom face și cu pensiile, așa vom avea o formulă transparentă și pentru salariul minim, asta înseamnă că vom merge cu această formulă, nu înseamnă că ne oprim când se dublează, când se triplează”, a adăugat Cîţu.

Alocaţiile pentru copii din România, printre cele mai mici din UE

În timp ce copiii din România primesc aproape 40 de euro, cei din Olanda iau şi 316 euro, iar alocaţiile copiilor din Franţa ajung şi la 400 de euro. Sunt aproape 3,6 milioane de copii în România care primesc alocaţii.

Citeşte şi: Gabriela Firea îl critică pe premierul Cîţu pentru amânarea creşterii alocaţiilor: Justificarea pentru nerespectarea promisiunii de majorare, perfidă și profund incorectă