Gabriela Firea îl critică pe premierul Cîţu pentru amânarea creşterii alocaţiilor: Justificarea pentru nerespectarea promisiunii de majorare, perfidă și profund incorectă

Senatorul PSD Gabriela Firea îi reproşează din nou premierului Florin Cîţu că a amânat majorarea alocaţiilor pentru copii şi îi atrage atenţia că "nu copiii sunt de vină pentru creșterea deficitului, ci proasta gestionare a economiei de către Guvern".

11 iun. 2021, 14:55
Gabriela Firea îl critică pe premierul Cîţu pentru amânarea creşterii alocaţiilor: Justificarea pentru nerespectarea promisiunii de majorare, perfidă și profund incorectă

Gabriela Firea îl critică pe premierul Cîţu pentru amânarea creşterii alocaţiilor.

„Justificarea pentru nerespectarea promisiunii de majorare a alocațiilor este perfidă și profund incorectă! Nu copiii sunt de vină pentru creșterea deficitului, ci proasta gestionare a economiei de către Guvernul Cîțu”, a scris Gabriela Firea, într-o postare pe Facebook.

Gabriela Firea susţine că „numai dobânda suplimentară plătită la împrumuturile hazardate ale lui Cîțu este de 7 ori mai mare decât era nevoie pentru majorarea alocațiilor de la 1 iulie”.

„Rolul unui guvern nu e să se plângă de faptul că nu sunt bani. În guvernarea PSD, s-au dublat alocațiile și au crescut veniturile, iar deficitul a fost sub 3%.

Din momentul în care a fost numit ministru al Finanțelor și până în prezent, când exercită funcția de premier, Cîțu a îndatorat țara cu 31 de miliarde de euro.
Doar pentru aceste împrumuturi, România trebuie să plătească în fiecare an băncilor dobânzi de peste 1 miliard de euro, adică 5 miliarde de lei.

Efortul bugetar pentru majorarea alocațiilor cu 20 de puncte de la 1 iulie, cum promiseseră Cîțu și Orban înainte de alegeri, era de 700 de milioane euro până la finalul anului. Adică de 7 ori mai puțin decât dobânzile plătite la împrumuturile făcute de Cîțu.

Dacă alocațiile ar fi crescut de la 1 ianuarie 2021 la valoarea dublată stabilită de PSD încă de anul trecut, atunci efortul bugetar ar fi fost de 2 miliarde de lei, deci mai puțin de jumătate din dobânzile pe care România le plătește la împrumuturile lui Cîțu!”, a explicat senatorul PSD Gabriela Firea.

Premierul Florin Cîţu a anunţat că Guvernul va da Ordonanţă de Urgenţă pentru amânarea creşterii alocaţiilor pentru copii. Astfel, viitoarea creştere a alocaţiilor va avea loc la 1 ianuarie 2022.

„La Senat, amendamentul care prevede creșterea alocațiilor de la 1 ianuarie 2022 s-a votat, la Camera Deputaților nu știu din ce motiv nu s-a adoptat. În aceste condiții mă văd nevoit să aprob OUG în sedință de guvern pentru a mă asigura că merge în direcția reducerii deficitului. De ce să ne oprim doar la dublare când ele pot fi triplate. Vom avea un  plan predictibil”, a anunţat premierul Florin Cîțu, după şedinţa de Guvern de miercuri.

Anterior, şi liderul PNL Ludovic Orban a anunţat că alocațiile pentru copii vor creşte cu 20% de la 1 ianuarie 2022, şi nu de la 1 iulie 2021.

„Decizia coalitiei este ca ne mentinem angajamentul sa dublam alocatiile conform legii intr-un grafic de crestere. Urmatoarea transa de crestere a alocatiilor va fi de la 1 ianuarie. Nu suntem ca PSD care mai avea putin si programa cresterea salariilor si pensiilor in sectorul public pe urmatoriii 100 de ani. Vedem care este evolutia economica, situatia bugetara, in functie de datele care vin din realitatea economica vedem cresterile ulterioare. Deocamdata un singur lucru este cert, alocatiile vor creste cu 20% de la 1 ianuarie 2022”, a declarat Ludovic Orban.

Citeşte şi: PSD vrea să atace la CCR amânarea creșterii alocațiilor pentru copii. Marius Budăi: „Nu mai avem încredere!”