Părinţii ce au avut venituri 12 luni în ultimii 2 ani anteriori naşterii pot lua indemnizaţie, a decis Senatul

Părinţii care au realizat venituri impozitabile timp de 12 luni în ultimii doi ani anteriori naşterii copilului ar putea să beneficieze de indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, potrivit unei iniţiative legislative adoptate, cu amendamente, de Senat, informează Agerpres.

02 oct. 2013, 10:17
Părinţii ce au avut venituri 12 luni în ultimii 2 ani anteriori naşterii pot lua indemnizaţie, a decis Senatul

Indemnizaţia ar urma astfel să se calculeze raportat la ultimele 12 luni din aceşti doi ani. Această iniţiativă ar urma să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2015.

Prin raportul Comisiei pentru muncă, însuşit de plenul Senatului, termenul iniţial propus de iniţiator, de trei ani, a fost redus la doi ani, pentru a fi armonizat şi cu legislaţia privind acordarea indemnizaţiei de şomaj, unde se iau în calcul 12 luni lucrate în ultimii doi ani anteriori depunerii cererii de şomaj.

„Se urmăreşte prin prezenta lege eliminarea unei discriminări create în rândul persoanelor cu copii. La momentul actual, în România se acordă concediu de creştere a copilului şi indemnizaţie persoanelor care în ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului au realizat venituri profesionale supuse impozitului. Această prevedere a condus la situaţii în care persoane care au muncit 10-15 ani, dar în ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului nu au mai lucrat sau au lucrat parţial, nu pot beneficia de concediu şi indemnizaţie de creştere a copilului, deşi au contribuit zeci de ani la bugetul asigurărilor sociale, însă persoane care au muncit de-a lungul vieţii doar cele 12 luni dinaintea naşterii copilului beneficiază de această indemnizaţie”, susţine iniţiatorul în expunerea de motive a propunerii de lege.

Efortul financiar pentru plata acestor indemnizaţii va fi susţinut din bugetul asigurărilor sociale pe anul 2014.

Potrivit unui alt amendament al Comisiei, prevederile legii ar urma să producă efecte începând cu data de 1 ianuarie 2015.

CITESTE SI:

Peste 13.000 de tătici au ales să intre în concendiu de paternitate