Creşterea preţurilor, cea mai mare ÎNGRIJORARE a românilor

Cea mai mare temere a românilor este legată de creşterea preţurilor, în timp ce îngrijorarea faţă de veniturile personale şi siguranţa locului de muncă a scăzut faţă de anii precedenţi.

RomaniaTV.net
13 mai 2013, 15:21
Creşterea preţurilor, cea mai mare ÎNGRIJORARE a românilor

Îngrijorarea românilor cu privire la scăderea veniturilor personale şi siguranţa locului de muncă a scăzut în 2012 faţă de anul anterior, iar creşterea preţurilor rămânea cea mai importantă preocupare, potrivit unui sondaj realizat de Daedalus Millward Brown.

Ponderea românilor îngrijoraţi de reducerea veniturilor personale era în luna ianuarie de 69%, faţă de 78,5% în urmă cu un an, iar a celor care se tem pentru siguranţa locului de muncă de 49,3%, faţă de 60,3% în ianuarie 2011. Îngrijorarea românilor faţă de creşterea preţurilor a rămas la cota de 84%.

În scădere este şi ponderea persoanelor îngrijorate de criza financiară globală, de la 79,7% la începutul anului trecut la 69,3% în ianuarie 2013.

Studiul realizat de Daedalus Millward Brown arată că românii au devenit mai disciplinaţi cu bugetele lor. Principala măsură luată a fost reducerea cheltuielilor cu utilităţile, la fel ca în anii anteriori, mai ales că în 2012 s-au înregistrat mai multe creşteri de preţ. Totodată, românii au folosit mai puţin autoturismul personal, au scăzut bugetul pentru vacanţe, dar au apelat şi la împrumuturi la rude sau prieteni sau chiar au recurs la amanetarea bijuteriilor sau a altor bunuri.

Totuşi, mai puţini români au redus cheltuielile cu mâncarea, îmbrăcămintea şi încălţămintea sau produsele de îngrijire personală.

De asemenea, tot mai multe persoane ţin evidenţa cheltuielilor, lucrează ore suplimentare sau au căutat alte surse de venit.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.000 respondenţi, cu vârsta între 18-65 ani, din mediul urban, în perioada 12-19 februarie 2013. Marja de eroare deste de plus/minus 3%.