Creşterea taxei pe viciu, soluţia pentru scăderea numărului de fumători din România

Peste 42.000 de români mor în fiecare an din cauza bolilor provocate de fumat: cancer, boli cardiovasculare, boli pulmonare cronice, dar și alte boli (diabet zaharat, boli endocrine, TBC), conform ultimelor date. În acest context, cei mai mulți români susțin creșterea taxei pe viciu, ca fiind cea mai eficientă metoda de a determina scăderea numărului de fumători și a incidenței bolilor asociate fumatului.

02 iun. 2014, 12:31
Creşterea taxei pe viciu, soluţia pentru scăderea numărului de fumători din România

Studiul arată că mai mult de 60% dintre românii cu vârsta peste 15 ani susțin creșterea taxei pe viciu.

Ca urmare, Fundația Medicală „Pneuma” lansează cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun o petiție publică prin care îi invită pe toți cei care își doresc o viață fără tutun, fumători sau nefumători, părinți sau copii, oameni sănătoși sau bolnavi, să solicite autorităților statului creșterea bugetului alocat activităților de prevenire și tratament al fumatului. Petiția este deschisă pentru semnare timp de o lună, între 31 mai și 30 iunie 2014, pe www.petitieonline.com.

În 2013 aproape 10.000 de români au sunat la numărul gratuit 0800.878.673 (STOPFUMAT), pus la dispoziție în cadrul Programului Național Stop Fumat. Cifra reprezintă o dublare a românilor interesați să se lase de fumat, față de anul 2012, atunci când doar 4327 de români au apelat linia telefonică pentru a afla informații despre cum se pot trata.

Aproape toți adulții din România sunt de părere că fumatul provoacă boli grave. Astfel, 98,3% dintre ei cred că fumatul cauzează cancer pulmonar, în timp ce 94,6% sunt de părere că dependența de nicotină provoacă alte tipuri de cancere. Aproape 90% dintre români cunosc faptul că fumatul este responsabil pentru declanșarea atacului vascular-cerebral și al infarctului. Pierderea masei osoase, nașterea prematură și disfuncția erectilă sunt printre afecțiunile de care românii sunt mai puțini conștienti că sunt provocate de fumat.

În România sunt aproape 5 milioane de fumători. Cei mai mulți dintre fumători au între 25 și 44 de ani, locuiesc la oraș și sunt bărbați. Cel mai puțin fumează persoanele trecute de 65 de ani, cei care locuiesc în mediul rural, bărbații cu studii superioare și femeile cu educație primară.

Cea mai alarmantă cifră se înregistrează în rândul tinerilor sub 15 ani, unul din patru fumând zilnic.

Cei mai mulți fumători (43,1%) au început să fumeze între 17 și 19 ani, în timp ce un procent mai scăzut este înregistrat de cei care au început să fumeze după vârsta de 20 de ani (18,1%). Majoritatea celor care au început să fumeze înainte de 15 ani sunt din mediul rural.