Creţu: CE stă alături de Grecia şi oferă sprijinul necesar unei recuperări de durată şi implementării unei noi strategii

Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu, a efectuat în perioada 25-27 februarie o vizită oficială în Grecia, unde a participat la conferința anuală Delphi Economic Forum și a discutat cu autoritățile guvernamentale despre evoluția absorbției fondurilor europene.

27 feb. 2016, 10:24
Creţu: CE stă alături de Grecia şi oferă sprijinul necesar unei recuperări de durată şi implementării unei noi strategii

„Unul dintre obiectivele vizitei mele a fost să arăt consecvența Comisiei Europene în a sta alături de Grecia și a oferi sprijinul necesar unei recuperări de durată și implementării unei noi strategii de creștere. În acest sens, Fondurile Europene Structurale și de Investiții în valoare de circa 20 de miliarde de euro vor juca un rol cheie și vor permite desfășurarea proiectelor pentru perioada 2014-2020”, a afirmat comisarul european Corina Crețu.

Liderul român a avut în cadrul vizitei întrevederi cu ministrul Economiei, Giorgios Stathakis, și cu ministrul-delegat al Fondurilor Europene, Alexis Charitsis, care împreună cu autoritățile grecești au realizat progrese remarcabile în implementarea programelor Politicii de Coeziune – locul 1 în UE la capitolul îndeplinirii procedurilor.

„Liderii greci au acum oportunități deosebite în a accesa beneficiile Planului Comisiei Juncker de creare de locuri de muncă și dezvoltare, iar două miliarde de euro au fost deja plătite țării de la adoptarea măsurilor speciale pentru Grecia din octombrie. Acum trebuie să lucrăm împreună pentru finalizarea proiectelor cel târziu până la finalul lunii martie 2017”, a completat comisarul pentru Politică Regională. Printre proiectele de investiții demarate de Grecia se numără cinci autostrăzi, sistemul de metrou din Salonic și stațiile de epurare din Peloponez și Attica.

Corina Crețu a mai subliniat că întâlnirea cu Președintele Comitetului Special pentru Regiuni din cadrul Parlamentului grecesc a fost o bună ocazie de a menține dialogul dintre Comisia Europeană și beneficiarii implementării Politicii de Coeziune – cetățenii.

„Fondurile europene pot ajuta atât pe termen scurt, cât și în viitorul îndepărtat. Comisia este dispusă spre flexibilitate și poate accepta modificarea programelor la solicitarea Greciei. De altfel, un număr variat de proiecte regionale pot beneficia de pe urma combinării fondurilor de Coeziune cu cele pentru Investiții Strategice”, a concluzionat comisarul european.