CRIMĂ LA INDIGO. Acum 7 ani, o română a ucis un preot în Franţa

Cazul preotului ucis la Focşani este fără precedent în România. Nu este însă prima dată când un român omoară un prelat. O ieşeancă a asasinat în urmă cu 7 ani un preot din Franţa. Incidentul a cutremurat atunci întreaga ţara şi chiar papa Benedict al XVI-lea i-a adus un omagiu prelatului. Medicii au conchis că femeia care a comis crima avea probleme psihice. Ea este internată într-o clinică de specialitate.

RomaniaTV.net
16 iun. 2012, 13:14
CRIMĂ LA INDIGO. Acum 7 ani, o română a ucis un preot în Franţa

Pe 16 august 2005, fratele Roger, fondatorul comunităţii ecumenice Taizé din Franţa, a fost înjunghiat mortal în timpul slujbei de românca Luminiţa Solcan. Circa 2.500 de oameni luau parte la rugăciunea tradiţională de seară în momentul incidentului. Femeia, care avea atunci 35 de ani, a fost reţinută imediat de cei care au asistat la crimă şi a fost predată jandarmilor.

Fratele Roger era extrem de apreciat în Franţa, iar mii de oameni au luat parte la înmormântarea sa. Şi papa Benedict al XVI-lea şi-a exprimat tristeţea în legătură cu moartea preotului. „În acest moment de tristeţe nu putem decât să încredinţăm Domnului sufletul servitorului său loial”, spunea atunci capul bisericii romano-catolice.

Luminiţa Solcan a fost supusă la trei expertize psihiatrice. Iar în final a fost declarată dezechilibrată mintal. Iniţial ea a spus că preotul era implicat într-un complot francmason, apoi că era pedofil, iar în final că Armata Republicană Irlandeză este la originea asasinatului.

Magistraţii au decis că femeia nu poate fi judecată, dar au decis să fie spitalizată într-o instituţie psihiatrică. În 2011, Luminiţa Solcan a fost înjunghiată cu 17 lovituri de cuţit de colega sa de celulă. Medicii au reuşit să îi salveze viaţa.

Preotul Tudor Marin, în vârstă de 65 de ani, de la biserica „Sfântul Ioan Botezatorul”, situată în Piaţa Unirii din Focşani, a fost înjunghiat mortal, sâmbătă dimineaţă, de o persoană necunoscută. După ce a fost înjunghiat, preotul a mai avut puterea să iasă din biserică pentru a cere ajutor. Imediat, o ambulanţă a ajuns la faţa locului.

„După ce a terminat slujba, în biserică a intrat un tânăr îmbrăcat în negru. Sub pretextul că vrea nişte lămuriri despre câteva versete din Biblie, s-a apropiat de preot şi l-a înjunghiat. Probabil că atacatorul este un alienat mintal”, a declarat protoiereul din Focşani, Nicolae Cobzaru.

Medicii au confirmat după aproximativ 50 de minute de la atac că preotul a decedat.