Crime care au schimbat mersul lumii. Top 10 cele mai zguduitoare asasinate din istorie

Asasinarea unor figuri proeminente stârneşte, indiferent de epocă, reverberații în toate păturile sociale şi de multe ori zdruncină ordinea şi mersul lucrurilor. De-a lungul istoriei, majoritatea unor astfel de crime au avut substrat politic, astfel că au fost urmate imediat de o schimbare de sistem, dar nu de puţine ori liderii au căzut victime ale unor dezaxaţi. Îm ambele cazuri, ele rămân însă subiecte controversate de dezbateri aprinse, care rezistă trecerii timpului.

18 ian. 2015, 08:06

10. Iulius Cezar

Unul dintre cei mai faimoşi lideri romani, Iulius Cezar a fost atacat şi ucis de un grup de senatori, pe data de 15 martie, în anul 44 î.Ch. Se estimează că aproximativ 60 de persoane au participat la asasinarea sa şi l-au înjunghiat de 23 de ori. Moartea lui Cezar a avut urmări foarte importante, marcând practic sfârşitul Republicii Romane, aproape în mod ironic, fiindcă tocmai pentru salvarea ei acţionaseră asasinii.

9. Abraham Lincoln

A fost primul preşedinte al SUA care a fost asasinat, crima fiind consemnată în Vinerea Mare, 14 aprilie 1865, în loja Teatrului Ford, din Washington. A fost ucis de un actor, John Booth, simpatizant fanatic al Sudiştilor, într-o încercare disperată de a salva Confederaţia, care se confrunta cu înfrângeri grele pe front, în Războiul de Secesiune. Complotiştii au încercat crearea unui vid de putere la vârful guvernului SUA, însă tentativele de asasinare a vicepreşedintelui Andrew Johnson şi a secretarului de stat William H. Seward, au eşuat.

Lincoln a supravieţuit rănii iniţiale, dar a murit a doua zi, iar Andrew Johnson a depus jurământul de preşedinte al SUA. Se pare că atentatul a fost rezultatul unei conspirații organizate de plantatorii din sud, dar această supoziție nu a fost demonstrată nici până în prezent. Ultimul foc de armă în Războiul de Secesiune avea să se tragă două luni mai târziu, pe 22 iunie 1865.

8. Lev Troţki

Lev Troţki, un lider al Revoluţiei din Octombrie şi fondator al celei de-a Patra Internaţionale, a decedat la data de 21 august 1940, în urma rănilor provocate de un agent al regimului stalinist sovietic. Această crimă a fost punctul culminant al genocidului politic pe care birocraţia stalinistă l-a exercitat asupra generaţiei care a pregătit şi înfăptuit Revoluţia din Octombrie. La Moscova, Troțki și susținătorii săi formaseră Opoziţia de Stânga, care a luptat câţiva ani în interiorul Partidului Comunist împotriva conducerii lui Stalin și a platformei sale politice. El a fost deportat în 1928, iar în 1935 a ajuns în Mexico City, unde cinci ani mai târziu a fost ucis.

7. Patrice Lumumba

În anul 1960, Lumumba a devenit primul şef de guvern ales în mod democratic în noul stat independent Congo. El participase în mod activ la obţinerea independenţei ţării faţă de Belgia, iar SUA şi aliaţii săi europeni nu au văzut cu ochi buni politica sa de contestare a rolului puterilor occidentale în regiune. Asasinarea sa a fost pusă la cale de CIA, iar documente apărute mai târziu în Belgia şi Marea Britanie arată că guvernul de la Washington a girat această crimă.

Pe 17 ianuarie 1961, la vârsta de 35 de ani, primul erou naţional din Congo, Patrice Lumumba, era legat de un copac şi executat de un pluton, la crimă asistând reprezentanţi ai SUA şi ai Belgiei. După mai bine de patru decenii, în anul 2002, Belgia şi-a prezentat scuze oficiale.

6. John F. Kennedy

Evenimentele din 22 noiembrie 1963, din oraşul Dallas, sunt arhicunoscute, şi chiar la mai bine de 50 de ani de la asasinarea celui de-al 35-lea preşedinte al SUA există o mulţime de teorii care învăluie în mister crima. S-a presupus că John F. Kennedy a fost împuşcat de un fost puşcaş marin, Lee Harvey Oswald, care a fost reţinut de poliţie, dar care două zile mai târziu avea să fie ucis de un proprietar de club de noapte, în timp ce era dus sub escortă din arestul poliţiei la închisoarea districtuală. În ciuda dovezilor judiciare și balistice și a mărturiilor privind teoria asasinului unic, sondajele de opinie publică luate de-a lungul anilor arată că o mare parte din americani cred că Oswald nu a acționat singur, ci a conspirat cu alții pentru a asasina președintele.

Faptul că Kennedy a murit într-un moment extrem de tensionat şi conflictual la nivelul întregii lumi a dus la ideea că preşedintele a fost victima unui atac mult mai motivat, decât furia unui individ. Unii spun că în spatele ucigaşului se află dictatorul cubanez Fidel Castro, sau chiar poliţia secretă sovietică. Alţii au susţinut că era vorba de un joc intern de putere; agenţii FBI sau CIA erau cei responsabili. Şi, poate, varianta cea mai vehiculată, este aceea că Kennedy ar fi fost o victima a Mafiei.

5. Martin Luther King Jr.

King a fost liderul unei puternice mişcări pentru drepturi civile. A condus marșuri în favoarea dreptului la vot, pentru desegregare rasială și alte drepturi civice elementare, iar o parte din legi, Civil Rights Act, Voting Rights Act, au fost promulgate sub președinția lui Lyndon B. Johnson.

Pe 4 aprilie 1968, King se afla la Memphis, pentru a le da o mână de ajutor muncitorilor de culoare de la societatea de canalizare locală, aflați în grevă din 12 martie, pentru salarii mai bune și tratament nediscriminatoriu în raport cu albii. După-amiaza, la ora 6.01 p.m., el a fost împuşcat în timp ce se afla pe balconul camerei sale de motel. James Earl Ray a fost găsit vinovat de crimă şi condamnat la 99 de ani de închisoare, dar familia lui King nu a acceptat concluziile anchetatorilor şi a căutat în mod repetat să investigheze mai în amănunt evenimentele din aprilie 1968.

Asasinarea lui Martin Luther King a fost rezultatul unei conspiraţii urzite de mafie şi de guvernul american, iritaţi de opoziţia liderului de culoare faţă de războiul din Vietnam, relevă avocatul american William F. Pepper cu prilejul prezentării, la Madrid, a cărţii sale intitulate “Un act de stat. Executarea lui Luther King”. Cert este că un juriu din Tennessee s-a pronunţat în 1999 în favoarea familiei lui Luther King, recunoscând că asasinarea liderului de culoare a fost într-adevăr rezultatul unei conspiraţii.

4. John Lennon

Fostul Beatles a fost împuşcat mortal de către Mark David Chapman, când se întorcea acasă de la studioul de înregistrări, pe data de 8 decembrie 1980. Chapman a tras cinci gloanţe, iar patru dintre ele l-au lovit în plin pe artist, astfel că Lennon a fost declarat mort când a fost dus la Roosevelt Hospital. Deşi avocaţii lui Chapman au încercat să invoce nebunia în apărarea clientului lor, acesta a pledat “vinovat” în 1981 şi a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

3. Olof Palme

Seara zilei de 28 februarie 1986 era liniştită la Stockholm, când premierul Suediei, Olof Palme, se întorcea singur acasă, după ce fusese la cinematograf. În centrul oraşului, la ora 23:21, a fost atacat de un individ care l-a împușcat din spate, de la mică distanță Acum, după aproape 29 de ani, misterul crimei rămâne la fel de nedesluşit ca atunci, în ciuda amplelor investigaţii.

Cum evenimentul a avut loc în ultimii ani ai Războiului Rece s-a speculat că în spatele asasinatului ar fi stat Uniunea Sovietică, dar nu s-a descoperit nicio dovadă care să confirme implicarea Moscovei. În ianuarie 2011 revista germană Focus, citând surse de la un interogatoriu al unei alte investigaţii din 2008, a arătat că asasinatul a fost pus la care de un membru al serviciilor secrete din fosta Iugoslavie, ce trăieşte acum la Zagreb, în Croaţia. Informaţiile nu au putut fi verificate.

În consecinţă, după 26 de ani de investigaţii, care au generat 70.000 de pagini de documentare şi au costat peste 45 de milioane de dolari, cazul rămâne nerezolvat. Procurorul Kerstin Skarp a declarat anul trecut că poliţia nu mai are suspecţi şi nici piste pe care să le urmeze. Între timp, 130 de oameni au mărturisit că ar fi autorii asasinatului, deşi poliţia a respins fiecare dintre aceste confesiuni.

2. Patrick Finucane

Patrick Finucane a fost un avocat din Irlanda de Nord, care a lucrat şi militat pentru apărarea drepturilor civile ale catolicilor. El a fost vizat de asasinat de către grupurile loialiste şi împuşcat mortal pe 12 februarie 1989. Moartea sa este probabil cea mai controversată din cele peste 1.500 cauzate până acum de The Troubles, conflictul etno-naţionalist apărut în anii ’60 în Irlanda de Nord, între naţionaliştii care militează pentru independenţa ţării şi unioniştii partizani apartenenţei la Regatul Unit. Sunt semne că serviciile secrete britanice s-ar fi implicat în asasinarea sa, dar o anchetă publică a lăsat fără răspuns multe întrebări, iar familia şi susţinătorii săi fac încă presiuni pentru descoperirea adevărului.

1. Juvenal Habyarimana şi Cyprien Ntaryamira

O rachetă sol-aer a lovit şi doborât avionul în care se aflau preşedinţii statelor Rwanda şi Burundi, în seara zilei de 6 aprilie 1994. Ambii lideri se întorceau de la o conferinţă regională din Tanzania, iar când a fost lovită, aeronava tocmai se pregătea să aterizeze pe aeroportului din capitala Rwandei, Kigali. Nu se poate spune cu exactitate cine sunt responsabili pentru această dramă, cert este că ea a dus la cel mai mare genocid petrecut pe Terra în a doua jumătate a secolului al XX-lea.

A doua zi dimineaţa, pe 7 aprilie, Agathe Uwilingiyimana, singurul prim-ministru femeie din istoria ţării, avea să fie asasinată împreună cu alţi politicieni Hutu moderaţi, care se opuneau ideii de a extermina populaţia Tutsi. Rwanda a plonjat în zodia nefastă a războiului civil şi a cunoscut trei luni de barbarie cruntă, în timpul cărora au fost ucişi 800.000 de oameni (în medie, 400 de rwandezi morţi în fiecare oră, în cele 100 de zile de război civil!), majoritatea dintre ei membri ai minorităţii Tutsi.

Se spune că la sfârşitul genocidului, unul din cinci rwandezi îşi omorâse cel puţin un compatriot. Mulţi au dat toţi banii pe care îi aveau pentru a fi împuşcaţi în cap şi nu ciopârtiţi cu macetele. Genocidul din Rwanda este, fără îndoială, unul dintre cele mai negre capitole din istoria omenirii.