Criminalii vor plăti pentru faptele lor, chiar şi la 10 ani după ce le-au comis

Omorul nu se mai prescrie. Criminalii vor plăti pentru faptele lor, chiar şi la 10 ani după ce le-au comis. Acest lucru va modifica şi situaţia anchetei crimelor de la Revoluţie şi de la mineriade.

RomaniaTV.net
23 feb. 2012, 08:45
Criminalii vor plăti pentru faptele lor, chiar şi la 10 ani după ce le-au comis

Potrivit Codului Penal românesc, criminalii scapă de pedeapsă dacă se scurg 15 sau, în cazuri speciale, 22 de ani şi jumătate de la comiterea faptei. Acest lucru este însă pe cale să se schimbe. Parlamentul este la un pas de a adopta un proiect legislativ care stabileşte că pedepsele pentru omor nu se mai prescriu.

Imprescriptibilitatea răspunderii penale şi a executării pedepsei pentru aceste infracţiuni de omor, de omor deosebit de grav sau genocid trebuie să fie într-adevăr, răspunderea să existe indiferent de data când sunt identificaţi şi traşi la răspundere autorii„, a declarat Mate Andras, deputat UDMR.

Dacă legea intră în vigoare, ancheta crimelor din timpul Revoluţiei şi din timpul mineriadei din 1990 nu se mai închide. Fără această lege, cele două dosare s-ar fi închis definitiv în luna iulie.

Anual, în România aproximativ 20 de dosare cu meţiunea Autor Necunoscut sunt clasate, şi tot atâţia ucigaşi scapă definitiv de condamnare. Majoritatea statelor europene au renunţat la prevederea potrivit căreia crimele au termen de prescriere.