Crin Antonescu a semnat un document prin care le-a luat bucureştenilor 7 hectare de teren din Herăstrău

O bucată din Parcul Herăstrău de aproape 7 hectare de teren din domeniul public a fost vândută în 2003 de Biroul de Turism şi Tineret (BTT) firmei Domino 94 Impex, controlată de afaceristul Bartolomeu Finiş, deşi BTT era doar administratorul terenului, nu proprietarul acestuia, potrivit jurnalul.ro. 

RomaniaTV.net
13 mai 2014, 13:35
Crin Antonescu a semnat un document prin care le-a luat bucureştenilor 7 hectare de teren din Herăstrău

Pentru că terenul a fost vândut ilegal, reprezentantul secţiei de Yachting al Clublui Sportiv Sportul Studenţesc, Liviu Doară, a solicitat anularea tranzacţiei, mai scrie jurnalul.ro. A reuşit într-o primă fază să obţină o sentinţă favorabilă, prin care instanţa a constatat nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de Ministerul Tineretului, precum şi nulitatea contractului de vânzare-cumpărare. Dosarul a revenit la Tribunalul Bucureşti, unde magistraţii au solicitat un raport de expertiză topografic pentru a identifica locaţia terenului controversat. Pentru a rezolva această dilemă, instanţa a decis să numească trei experţi judiciari. Una dintre obligaţiile acestora era să stabilească dacă terenul făcea parte din Parcul Herăstrău. Concluzia acestora este năucitoare: „Terenul în suprafaţă de 69.982 mp ce a constituit obiectul certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor seria M15, numărul 0053 emis la data de 22.12.1999 nu făcea parte din Parcul Herăstrău în anul 1999.”

Scandalul din jurul terenului de aproximativ şapte hectare a început în septembrie 1999, când BTT s-a asociat cu firma Domino 94 Impex SRL, pentru dezvoltarea şi exploatarea bazei de Tenis Club Herăstrău. Domino 94 Impex SRL venea în asociere cu suma de 100.000 de dolari, eşalonaţi pe doi ani. Iar BTT venea cu clădirile, dar şi cu terenul Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB). Contractul de asociere prevedea ca construcţiile executate şi bunurile achiziţionate în timpul asocierii să revină firmei Domino 94 Impex. Totodată, avea dreptul de preempţiune în cazul vânzării sau încheierii unui contract de leasing imobiliar cu clauză irevocabilă de vânzare având ca obiect bunurile asociate. Dar BTT nu putea să intre în asociere cu terenul aflat în domeniul public al statului. Câteva luni mai târziu, pentru ca toată afacerea să capete o formă de legalitate, ministrul Tineretului şi Sportului, Crin Antonescu, a semnat pe 22 decembrie un certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor cu seria M 15, nr. 0053. „Suprafaţa de teren în proprietatea exclusivă a BTT este de 69.982 mp”, se menţionează în certificat. Numai că Direcţia Patrimoniu din Ministerul Tineretului şi Sportului întocmeşte un referat în 15 martie 2000 în care se specifică că: „MTT nu a reprezentat minister de resort pentru BTT SA, că ministerul nu a cunoscut şi nu cunoaşte patrimoniul societăţii, care nu a fost înscris niciodată în actele ministerului, precum şi situaţia juridică a terenurilor şi imobilelor pentru care se cer certificate de atestare a dreptului de proprietate, considerăm că MTS nu poate emite aceste certificate”. Cu toate acestea, terenul de aproape 7 hectare din Parcul Herăstrău a fost vândut în 2003 de către BTT firmei Domino 94 Impex. Valoarea tranzacţiei a fost de aproximativ 1,5 milioane de euro. În prezent, acţionarii firmei Domino 94 Impex SRL sunt: Ion Petre (5%), Olimpia Ulrich (45%) şi Mihaela Carmen Finiş (50%). Cea din urmă este soţia lui Bartolomeu Finiş, unul dintre cei mai controversaţi afacerişti autohtoni.