CRIN ANTONESCU, despre relaţia şi discuţiile cu Klaus Iohannis: „Recunosc, nu am fost fericit”

Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, intrat într-un con de umbră şi la un pas să se retragă din politică, a vorbit, sâmbătă seara, despre momentul-cheie în care a renunțat la șefia liberalilor și despre cum a ajuns Klaus Iohannis să candideze, deși precizase că nu intenționează să facă acest lucru.

30 mai 2015, 19:32
CRIN ANTONESCU, despre relaţia şi discuţiile cu Klaus Iohannis: „Recunosc, nu am fost fericit”

„Lucrurile, simplu, au stat altfel. În preajma, sau chiar imediat după începutul campaniei electorale pentru europarlamentare eu am avut o discuție cu Klaus Iohannis în care l-am întrebat. Eram numai noi doi. L-am întrebat, foarte sincer, dacă totuși nu am putea să luăm în discuție, strict teoretic deocamdată, ipoteza unei candidaturi a domniei sale.”, a precizat fostul lider al liberalilor, la B1. 

Întrebat de răspunsul dat de Iohannis, înainte de europarlamentare, cu privire la o candidatură pentru Cotroceni, Crin Antonescu afirmă că a fost unul tranșant și anume că nu.

„Asta a fost o discuție între noi doi. (…) Relațiile mele cu Klaus Iohannis erau, în acești ani, nu foarte multe, nu foarte intense, dar foarte clare. Cristal. Nu era un om pe care să-l întrebi de șapte ori un lucru. (…) Și nu-și schimba răspunsul în general. Sigur, eu întrebând acest lucru (n.r.: dacă candidează la prezidențiale), și aducându-i niște argumente, pentru că eu aveam, să spunem așa, presentimentul că în acestă bătălie care e clar că se angaja după ruperea USL-ului, se angaja cu Victor Ponta și cu PSD-ul, că această bătălie politician contra politician este greu de câștigat pentru că, evident, mașina de toate felurile a PSD-ului este mai puternică. (…)

Când eu am demisionat de la partid, l-am mai întrebat o dată pe Klaus Iohannis atunci, după aceste întâmplări, l-am mai întrebat încă o dată ce mai crede despre povestea respectivă. De această dată mi-a dat un răspuns evaziv, recunosc că nu am fost foarte fericit.”, a mai precizat Crin Antonescu.

CITEŞTE ŞI Crin Antonescu şi-a luat adio de la PNL. Mesajul său pentru colegii liberali

Crin Antonescu a explicat decizia sa de a se retrage din prim-planul politicii.

„Înainte de toate pentru că n-am intrat și n-am stat în politică toți acești ani cu gândul de a-mi termina cariera, viața, experiența în politică. Pentru mine întotdeauna politica a fost un episod, episodul politicii, nu am știut niciodată cât va dura, de la o vreme și asta demult am început să-mi doresc sub un pretext sau altul o durată mai scurtă, pentru că anii se adunau.

S-au adunat foarte mulți, nu regret niciunul, a survenit o conjunctură care este până la urmă una foarte deschisă, în ciuda ideii pe care mulți preocupați de caz o au, de a căuta vreo conspirație, de a căuta ceva ascuns, de a căuta un mister în povestea asta, lucrurile sunt foarte simple.

(…) Retragerea înseamnă pe de o parte că ce ai avut de spus, ai spus, cine a înțeles, a înțeles, cine nu a înțeles, nu a înțeles, cine ce a înțeles, dacă cineva folosește din asta bine, dacă nu, nu, depinde cât de bine ai spus, depinde dacă era sănătos ce ai spus, depinde să arate timpul. Pe de altă parte, pentru că anumite lucruri- și vorbesc aici mai ales de retragerea din funcția de președinte de partid, nu au reușit. La mine nu a fost o chestiune simplă, care e simplă peste tot”, a precizat Crin Antonescu.

Antonescu a spus, că după eșecul PNL la alegerile europarlamentare din mai 2014, atunci când nu s-a atins ținta asumată de 25-20%, și alți lideri ai partidului trebuiau să demisioneze.

„Nu a fost niciun complot pentru că nimeni nu mi-a sugerat, mi-a cerut să fac un asemenea angajament să-mi impun o asemenea conduită. De ce nu au demisionat și alții nu mă întrebați pe mine. Răspund doar de actele mele și în orice caz, mi se părea normal ca numărul 1 să aibă responsabilitatea numărul 1. Dar asta nu mai e, repet, problema mea și nu aș putea spun că sunt foarte surprins sau că îi critic prea tare. Nu e ceva ieșit din comun„, a spus Antonescu.

Potrivit acestuia, si fostul sau partener din USL, Victor Ponta, ar fi trebuit sa demisioneze dupa ce a pierdut alegerile prezidentiale.

Dupa parerea mea, dar conteaza asta foarte putin si Victor Ponta ar fi trebuit sa demisioneze in momentul in care a pierdut prezidentialele, chiar daca a doua zi, in conditiile in care partidul il sustinea si avea o majoritate putea merge la Cotroceni la noul presedinte sa reclame mandatul de premier, dar noi vorbim aici de niste acte simbolice. Mai e inca un lucru si nu vreau sa insist pe el pentru ca e trist. Pe de alta parte, dincolo de rezultatul in europarlamentare care sa spunem ca nu era atat de importan”, a completat Crin Antonescu.