Crin Antonescu: Nu pot vota numirea lui Ungureanu la şefia SIE. Este o poziţie strict individuală

Senatorul PNL Crin Antonescu, fost preşedinte al partidului, spune că nu va participa la votul de marţi din Parlament pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE, el precizând că este o decizie personală, pe care nu a discutat-o în partid şi pe care şi-o asumă.

30 iun. 2015, 05:33
Crin Antonescu: Nu pot vota numirea lui Ungureanu la şefia SIE. Este o poziţie strict individuală

Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat, luni seară, la Digi 24, că nu va participa la şedinţa de plen a Parlamentului în care se votează nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea Serviciului de Informaţii Externe (SIE), spunând că este dreptul său individual de senator.

Citeşte şi: Dragnea: Nu-i putem da votul lui Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE. PSD, un partid stabilizat

„Sunt lucruri simple care pentru mine sunt de neclintit. În acest caz, preşedintele României are dreptul să facă ce propunere doreşte şi nici nu este într-o situaţie foarte delicată făcând această propunere.

De asemenea, este dreptul oricărui partid, în speţă PNL, de a lua decizii de vot şi de a lua sancţiuni disciplinare când aceste decizii nu sunt respectate de către membrii de partid. Dar este dreptul meu individual de senator să mă pot privi în oglindă (…) Decizia mea este destul de clară, destul de discretă. Eu nu pot vota această propunere”, a declarat Antonescu.

Fostul lider al PNL a spus că decizia sa nu este legată nici de preşedintele Klaus Iohannis şi nici de Mihai Răzvan Ungureanu, ci se raportează la el şi la lucrurile pe care le-a făcut în calitate de liberal, într-o anumită perioadă, şi în care a crezut.

„Este o poziţie strict individuală, nu am discutat cu alţi colegi şi nu cred că vor fi probleme la vot din partea liberalilor. Probabil că vor vota această propunere, unii fără prea mare plăcere. Eu nu am glumit şi când am făcut politică am crezut în lucrurile pe care le-am spus”, a mai declarat Crin Antonescu.

Întrebat dacă nu se teme de sancţiuni din partea conducerii partidului, senatorul PNL a spus că îşi asumă acestă decizie.

PNL a anunţat că va vota favorabil pentru nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu la SIE, vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu spunând că opoziţia are majoritate în Parlament la acest vot, în condiţiile în care sunt asigurate, pe lângă voturile liberalilor, şi cele ale UNPR, UDMR şi minorităţi naţionale. El a arătat însă că este nevoie de prezenţa tuturor parlamentarilor pentru a fi asigurat cvorumul.

În schimb, liderii PSD, PLR şi PC au anunţat, luni, după şedinţa coaliţiei, că nu-l vor susţine pe Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE, că au analizat toate variantele legate de modul în care să procedeze la şedinţa Parlamentului, inclusiv de a lăsa PNL să asigure cvorumul, dar decizia o vor lua marţi dimineaţă.

Liderul PSD, Victor Ponta, a scris, luni, pe Facebook, amintind că Guvernul Ungureanu a fost demis şi cu votul PNL şi că liberalii au obţinut atunci cel mai mare scor la alegeri din istorie cu un mesaj împotriva acestuia şi a lui Băsescu, arătând că PNL îl votează acum pe Ungureanu la SIE şi întrebând: „Cine sunt trădătorii?”.

Citeşte şi: Gorghiu: Iohannis nu ne-a consultat nici pe mine, nici pe Blaga cu privire la desemnarea lui Ungureanu

Votul pentru numirea lui Ungureanu la conducerea SIE are loc marţi, de la ora 17.00. Scorul în Parlament este destul de strâns, pentru numirea lui Ungureanu la SIE fiind nevoie de voturile favorabile din partea a 278 de parlamentari.

Administraţia prezidenţială a anunţat, miercuri, că preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pentru funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) pe Mihai-Răzvan Ungureanu.