Crin Antonescu, pe primul loc în topul chiulangiilor la Senat

Liderul PNL Crin Antonescu nu are, la Senat, nicio prezenţă la voturile finale exprimate prin vot electronic, în sesiunea septembrie - decembrie 2011, arată un studi al IPP. La Camera Deputaţilor, pe ultimele locuri se află social-democratul Viorel Hrebenciuc, cu 3% prezenţă.

RomaniaTV.net
21 feb. 2012, 14:58
Crin Antonescu, pe primul loc în topul chiulangiilor la Senat

Comparativ cu sesiunile anterioare, media prezenţei la Camera Deputaţilor, în perioada septembrie-decembrie 2011, a fost în scădere cu 5%, ajungându-se la 78% grad prezenţă raportat la cele 351 voturi finale exprimate în acest interval, informează Mediafax.

Documentul arată că, în perioada analizată, pe ultimele poziţii ale clasamentului general al prezenţei se află deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, cu 3% prezenţă la voturile finale, şi deputatul PSD Florian Popa, cu 12% prezenţă.

Potrivit calculelor IPP, media de prezenţă a principalelor partide de opoziţie a scăzut cu aproximativ 5-10% în sesiunea recent încheiată. Media de prezenţă a fost de 87% pentru minorităţi, 85,4% pentru independenţi, 82,4% pentru PDL, 75,9% pentru UDMR, dar şi pentru UNPR, 69,9% pentru PNL şi 68,9% pentru PSD.

În ceea ce priveşte liderii de grup de la Cameră, Mircea Duşa (PSD) are cea mai mare rată de prezenţă în sesiunea trecută, anume 93%, urmat fiind de cel al UDMR, deputatul Mate Andras-Levente şi de cel al PDL, deputatul Mircea Toader, fiecare cu 90%. Pe ultima poziţie se află liderul grupului PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, cu 57%. Totuşi, prezenţa deputatului a crescut cu 10% faţă de prima sesiune a anului 2011.

Referitor la situaţia prezenţei la voturile finale în Senat, studiul IPP arată că media de participare, pentru perioada septembrie-decembrie, este de 74,9% raportat la un număr de 218 voturi finale asupra proiectelor/propunerilor legislative din plen. Acest procent indică o creştere de peste 12% faţă de sesiunile anterioare.

Neexistând grupul minorităţilor la Senat şi cu un singur independent, senatorul Mircea Geoană, PDL are cea mai bună rată de prezenţă la Senat (84%). UDMR a înregistrat o rată de prezenţă de 79,7%, PSD de 74,5%, UNPR de 70,4% şi PNL de 66,2%.

Studiul IPP mai arată că senatorul PNL Crin Antonescu „are 0% voturi finale exprimate prin vot electronic (cartelă) în sesiunea septembrie – decembrie 2011”.

„Pe prima poziţie, cu cea mai bună prezenţă, rămâne şi în sesiunea trecută, senatorul PDL Gheorghe David, alături de alţi senatori care obişnuiesc să participe cu seriozitate la lucrările Senatului, din 2008 de la alegeri până în prezent, anume senatorii Dorel Borza – PDL, Mario Oprea – PNL, Tiberiu Bokor – UDMR, Sorin Fodoreanu – PDL şi Tiberiu Gunthner – UMDR”, se mai arată în studiul IPP.

În ceea ce priveşte liderii de grup, pe prima poziţie rămâne liderul PDL Cristian Rădulescu cu 99% prezenţă. Institutul remarcă de asemenea „prezenţa în creştere la voturile finale din Plen a liderului PNL, senatorul Puiu Haşotti cu 86%, cifra fiind cu 20% mai mare faţă de cea înregistrată în prima sesiune a anului 2011”.