Antonescu, ultimatum pentru Ponta: Luni seară România va avea fie un guvern USL, fie unul USD

Premierul Victor Ponta construieşte un guvern USD ca să înlocuiască cabinetul USL, "lipsit de orice legitimitate" şi căruia liberalii îi vor cere "demisia imediată", a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu. Declaraţiile sale vin la scurt timp după nominalizarea miniştrilor interimari, ceea ce-i lasă pe liberali cu doar patru portofolii în Guvern.

RomaniaTV.net
19 feb. 2014, 10:49
Antonescu, ultimatum pentru Ponta: Luni seară România va avea fie un guvern USL, fie unul USD

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca premierul Victor Ponta i-a propus ca miniştrii actuali din PNL să fie numiţi interimari în locul lui Daniel Chiţoiu şi Andrei Gerea.

„Am avut cu puţină vreme în urmă o întâlnire cu premierul, care a fost dedicată situaţiei din Guvern. După demisiile domnilor Chiţoiu şi Gerea, domnul premier trebuia să trimită nişte propuneri pentru revocare şi înlocuire. El mi-a propus ca interimari să fie propuşi actualii miniştri liberali. Eu am declinat această propunere afirmând că putem înainta propunerile definitive, făcute deja, cu Klaus Iohannis ministru de Interne şi vicepremier. Am insistat şi varianta ca miniştrii liberali să fie numiţi interimari azi şi să mergem luni în Parlament, spre definitivare. Premierul a declinat această ofertă şi a numit miniştri din USD”, a spus liderul PNL.

Antonescu a adăugat că a propus şi ca luni să se meargă în Parlament pentru modificarea necesară în Guvern astfel încât primarul Sibiului, Klaus Iohannis, să fie ministru al Internelor şi vicepremier. Potrivit lui Antonescu, Ponta a respins propunerile liberali.

„Aşa cum a creat un USD, care să substituie treptat USL, domnul Ponta, astăzi, construieşte un Guvern USD care să înlocuiască Guvernul USL”, a mai spus Antonescu.

„Până luni, dl Ponta are de dat marele răspuns: doreşte în continuare USL, pentru care suntem gata, sau doreşte înlocuirea acesteia cu USD? Doreşte înlocuirea acestei majorităţi cu o altă majoritate?”, a spus Antonescu, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă ieşirea PNL de la guvernare, Antonescu a răspuns: „Până una, alta, am cam fost daţi afară de la guvernare”.

Antonescu a afirmat că, în condiţiile în care premierul nu a răspuns la niciuna dintre temele enunţate marţi de liberali, îi dă de înţeles că acesta preferă o altă majoritate.

„Faptul că nu ni s-a dat niciun fel de răspuns, nici măcar formal, la una din temele pe care noi le-am ridicat ieri, şi anume respingerea Legii amnistiei şi graţierii, faptul că în Parlament, în legătură cu ridicarea imunităţii domnului deputat Cosma, s-a manifestat o altă majoritate decât cea a USL, mă poate face să cred că domnul Ponta şi PSD-ul ar putea prefera majorităţii legitime, investite de cetăţeni, a USL, o altă majoritate cu care să treacă Legea amnistiei, cu care să păstreze după bunul plac, când este cazul, imunităţi cu care să intre deja într-un program politic la care noi nu suntem parte, pentru care noi nu suntem răspunzători şi pe care, atenţie, cetăţenii României nu l-au validat prin vot. Răspunsul este la domnul Ponta”, a spus Antonescu.

Liderul liberalilor a subliniat că PNL este ferm în ceea ce priveşte poziţia sa, punctând că în cazul USL criza s-a prelungit pentru că s-a tras de timp. Antonescu a precizat că din partea PNL nu a existat nicio zi de tergiversare. Antonescu a spus că „ameninţările” privind pierderea funcţiei de preşedinte al Senatului nu au efect.

„Am fost ameninţat foarte clar că pot să-mi pierd, dacă nu sunt cuminte, poziţia de preşedinte al Senatului. Ameninţările acestea nu au efect”, a arătat Antonescu.

Iată cele mai importante declaraţii ale lui Crin Antonescu:

Antonescu: Ce aşteaptă PSD, un puci în PNL? Să spere, speranţa moare ultima

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că PSD a aşteptat un blocaj în PNL, un puci al liberalilor care ar dori să se cramponeze de guvernare.

„PSD a aşteptat o ruptură în PNL, a aşteptat ca partidul să se cramponeze de guvernare. Dar ce aşteaptă PSD, un puci în PNL? Să spere, speranţa moare ultima. Toată această situaţie a fost aşa, PSD a spus: „Faceţi ca noi sau plecaţi de la guvernare, veţi pierde posturile, maşinile, secretarele şi tot ce mai găsiţi pe la guvernare”, a spus Antonescu.

Antonescu: PSD doreşte o altă majoritate în Parlament. Aşa reiese din votul asupra amnistiei

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că votul asupra amnistiei de ieri din Parlament arată că PSD ar dori o altă majoritate în Parlament.

„Votul amnistiei, unde s-a format o altă majoritate decât cea din USL, dovedeşte că PSD doreşte o altă majoritate. Aşteptăm până luni răspunsul domnului Ponta. Păstrez puţine speranţe că va fi răspunsul corect nu faţă de PNL, ci faţă de votul cetăţenilor”, a spus Antonescu.

Antonescu: PSD a recurs la ameninţări asupra liberalilor, ameninţări care au început la adresa mea

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că PSD a recurs la ameninţări asupra liberalilor, ameninţări care au vizat în primul rând persoana lui Crin Antonescu.

„Ameninţările făcute în acest sens au început cu mine, apoi cu primari, miniştri. Ameninţările au început cu mine, că pot să pierd şefia Senatului. PNL a dovedit o unitate puternică”, a spus Antonescu.

Daniel Chiţoiu şi Andrei Gerea şi-au înregistrat oficial demisiile din funcţiile de miniştri ai Finanţelor, respectiv Economiei.

Potrivit România TV, premierul Victor Ponta va asigura interimatul la conducerea Ministerului de Finanţe, după ce Crin Antonescu a refuzat să nominalizeze un liberal care să asigure conducerea instituţiei până la soluţionarea crizei din USL şi găsirea unei variante optime pentru structura Guvernului. Constantin Niţă va fi ministru interimar al Economiei.