Crin Antonescu vrea clarificarea acuzaţiilor de antisemitism la adresa lui Lucian Bolcaş

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat joi că în cazul lui Lucian Bolcaş, care este propus de PSD pentru postul de judecător al Curţii Constituţionale, va trebui verificat dacă se confirmă acuzaţiile Institutului Elie Wiesel cu privire la declaraţii antisemite, ceea ce ar fi un lucru grav, informează Mediafax.

RomaniaTV.net
12 dec. 2013, 15:07
Crin Antonescu vrea clarificarea acuzaţiilor de antisemitism la adresa lui Lucian Bolcaş

Antonescu a fost întrebat cum vede propunerea ca Lucian Bolcaş să preia un post de judecător la Curtea Constituţională, în locul Iuliei Motoc.

„A apărut între timp o problemă de care eu, foarte sincer, nu aveam cunoştinţă la momentul la care s-a discutat de domnul Bolcaş. Eu m-am gândit la activitatea, la reputaţia domniei sale ca jurist, care este o bună reputaţie, lucru pe care l-am spus ieri şi pe care îl menţin. Acum au apărut nişte proteste sau, mă rog, nişte întâmpinări, care pun în cauză nişte manifestări – trebuie să vedem exact cât de reale, cum – de antisemitism ale domnului Bolcaş. Ceea ce ar fi un lucru grav. Nu iau în calcul consideraţiile domnului Băsescu, nu are nicio calitate, nici constituţională, nici morală, după propunerile pe care le-a făcut domnia sa personal la Curtea Constituţională, să spună că nu este bun domnul Bolcaş pentru CCR. În legătură cu chestiunile privitoare la antisemitism, trebuie să vedem despre ce este vorba”, a declarat Antonescu.

Liderul PNL a afirmat că nu vede niciun impediment legat de faptul că Bolcaş a fost avocatul lui Adrian Năstase, deoarece în CCR sunt „oameni care au făcut servicii juridice domnului Traian Băsescu”, fără să fi avut activitate ca judecători.

„Punerea în cauză sau protestul pe care Institutul Elie Wiesel parcă sau reprezentanţi ai acestora l-au făcut, sunt lucruri de luat în considerare şi vom vedea. Dar consideraţiile domnului Băsescu, nu”, a mai spus Antonescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că nu va participa la ceremonia de depunere a jurământului de către Lucian Bolcaş ca judecător al Curţii Constituţionale, arătând că i se pare „inadmisibil” să fie numit la CCR „un om cu mentalitatea” acestuia.

„Eu nu voi participa la ceremonia de depunere a jurământului de către acest domn”, a spus preşedintele Băsescu, într-o emisiune a postului B1 TV.

Preşedintele a menţionat că legea Curţii Constituţionale spune că un nou judecător depune jurământul în faţa preşedintelui României şi a preşedinţilor celor două Camere.

„Nu ştiu care este impactul, dar eu nu voi participa la o astfel de ceremonie când e vorba de Bolcaş şi această ceremonie nu se va desfăşura la Cotroceni, poate să se desfăşoare unde vor ei”, a spus Băsescu.

Şeful statului a precizat că nu sunt prevăzute sancţiuni şi nici nu ştie cum vor interpreta juriştii, dacă, în absenţa preşedintelui, jurământul este valabil sau nu. „Probabil că va fi”, a mai spus el.

Traian Băsescu a adăugat: „Mi se pare inadmisibil să numeşti în Curtea Constituţională un om cu mentalitatea şi gândirea lui Lucian Bolcaş. Oricât s-ar supăra pe mine, nu pot să uit dispreţul pe care îl are pentru statul de drept şi l-a manifestat anul trecut în vară fără rezerve, dar şi de-a lungul întregii cariere politice şi are şi probleme de antisemitism demonstrate”, a mai spus Băsescu.

Întrebat dacă absenţa sa ar putea bloca numirea lui Bolcaş la Curtea Constituţională, Băsescu a spus că e greu, pentru că nu există o prevedere constituţională.

„Un ministru nu poate să îşi înceapă activitatea până nu depune jurământul în faţa preşedintelui, dar e prevedere constituţională. La judecătorii CC e prevedere în legea Curţii Constituţionale. Nu îmi dau seama dacă are acelaşi impact”, a menţionat el.

„Problema este a lor, să găsească şi soluţia politică”, a mai spus Băsescu.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că a fost consultat și este de acord cu numirea la CCR a lui Lucian Bolcaș, liberalul menționând că acesta este „o personalitate cunoscută şi recunoscută în lumea juridică”.

Întrebat despre numirea lui Lucian Bolcaș la CCR, Antonescu a răspuns: „Da, am fost consultat şi sunt de acord. Este o personalitate cunoscută şi recunoscută în lumea juridică (…) este o propunere pe care eu cel puţin, o să discut cu colegii mei, sunt dispus să o susţin”.

Fostul parlamentar PRM Lucian Bolcaș a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că a fost propus de PSD pentru a fi judecător la CCR și că a acceptat, considerând că este „o onoare”.

„Am fost propus de PSD. Evident că voi accepta, este o onoare”, a precizat Bolcaş.

Întrebat când anume va fi numit, el a declarat că „probabil săptămâna viitoare, deoarece pe 18 decembrie expiră mandatul Iuliei Motoc”.

Iulia Motoc anunţa, duminică, pe Facebook, că mai are doar o săptămână ca judecător la Curtea Constituţională, după care va pleca judecător la CEDO.

„Ultima săptămână ca judecător al Curţii Constituţionale. Pe 18 decembrie voi depune jurământul ca judecător al CEDO, la Strasbourg”, scria Iulia Motoc pe contul său de Facebook.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a ales-o, în 2 octombrie, pe Iulia Motoc pentru funcţia de judecător la CEDO, dintre cele trei propuneri înainte de România.