Cristi Dănileţ consideră „INADMISIBILĂ” cererea PNL privind demisia procurorului general

Judecătorul Cristi Dănileţ, membru CSM, consideră că atitudinea unor politicieni liberali de a-i cere demisia procurorului general Tiberiu Niţu, după ce Parchetul General a dispus neînceperea urmăririi penale a lui Victor Ponta, în cazul refuzului Guvernului de a organiza alegeri parţiale, este una inadmisibilă.

13 aug. 2015, 09:53
Cristi Dănileţ consideră „INADMISIBILĂ” cererea PNL privind demisia procurorului general

„Ieri un deputat a cerut demisia Procurorului General, nemulţumit fiind de soluţia dată de procurorul de caz cu privire la o plângere privindu-l pe premier. Nu este pentru prima dată când se cere demisia unui magistrat de rang înalt în legătură cu anumite soluţii judiciare, aspect inadmisibil într-o societate democratică.

Îmi exprim dezacordul cu privire la declaraţia de ieri care insinuează, pe de o parte, că între Procurorul General al PICCJ şi primul-ministru ar exista o legătură inadecvată şi, pe de altă parte, că procurorii de caz trebuie să dea soluţii agreate de politicieni.

Cu toţii trebuie să acceptăm că independenţa justiţiei presupune independenţa la nivelul a trei categorii de pofesionişti ai dreptului: judecători, procurori şi avocaţi. Aceasta înseamnă că nicio persoană, instituţie sau autoritatea statului nu are voie să exercite vreoo presiune, ameninţare, influenţă sau intervenţie asupra activităţii lor”, a precizat Cristi Dănileţ pe blogul său.

Citeşte şi: PNL cere CSM să verifice decizia PICCJ favorabilă lui Ponta, în cazul organizării alegerilor la CJ Cluj

Judecătorul CSM mai scrie că procurorul de caz are „deplină independenţă decizională”, iar superiorul său „nu are voie să intervină în instrumentarea cazului”. În plus, Cristi Dănileţ susţine că procurorul general nu poate fi acuzat că ar fi influenţat de premierul Victor Ponta.

„Procurorul care îndeplineşte o funcţie de conducere nu are voie să intervină în instrumentarea unui caz care a fost atribuit unui procuror aflat în subordinea sa administrativă. Ci procurorul de caz are deplină independenţă decizională, superiorul său putând interveni asupra măsurilor sau soluţiilor acestuia doar în scris şi numai pentru exercitarea controlului ierarhic în anumite condiţii expres prevăzute de lege.

Numirea Procurorului General al PICCJ are un caracter complex, fiind implicat ministrul justiţiei care o recomandă, CSM care o avizează şi Preşedintele României care o dispune.

După momentul numirii încetează orice legătură cu ministrul sau preşedintele, fiind interzisă de lege orice interferenţă în activitatea sa şi, prin el, în activitatea procurorilor de caz”, a precizat judecătorul CSM.

Citeşte şi: Dosarul lui Ponta privind organizarea alegerilor de la CJ Cluj, închis de Parchetul General

Cristi Dănileţ adăugă în mesajul de pe blogul său că „cel nemulţumit de o soluţie a unui procuror are la îndemână căi de atac judiciare. Cel care este nemulţumit de conduita unui procuror poate sesiza Inspecţia Judiciară din cadrul CSM”.