Cristi Puiu, despre efectele isteriei Covid-19: „Lumea se va schimba foarte prost. E prostie sau e agendă? De ce bagă frica în oameni?”

Regizorul Cristi Puiu a devenit una dintre cele mai controversate personalităţi ale momentului în România, după ce s-a declarat public împotriva purtării măştii, luna trecută, la TIFF. Discursul i-a atras numeroase critici în plan intern, iar în plan extern el a ratat participarea la Festivalul de Film de la Veneţia, unde iniţial fusese desemnat membru al juriului.

08 sept. 2020, 07:09
Cristi Puiu, despre efectele isteriei Covid-19: „Lumea se va schimba foarte prost. E prostie sau e agendă? De ce bagă frica în oameni?”

Cristi Puiu a fost afectat de cele întâmplate în ultima lună şi criticile ce i-au fost aduse. Într-o apariţie la Marius Tucă Show, regizorul şi-a apărat însă poziţia de la TIFF şi a susţinut-o cu mai multe argumente decât a făcut-o atunci, pe scenă. „Când ieși pe stradă și vezi oameni cu mască, chiar nu se mișcă nimic în conștiință ta?„, s-a întrebat Cristi Puiu, retoric. „Încerc să îmi imaginez ce se întâmpla în Bucureștiul bombardat în ’44. Oamenii ieșeau dintre dărâmături, se îmbrățișau. Acum nu mai poți face asta, ce teribil. E bine să stai la distanță fară de pericol, dar să punem lucrurile în ordine: e necesară masca? Dacă nu, dacă da, cum anume„, a adăugat el.

Cristi Puiu a vorbit şi de Festivalului de Film de la Veneţia. „La un moment dat, lucrurile au luat un viraj la un moment dat și m-am trezit… Anca îmi arăta nu știu ce articol, preluat din „discursul anti mască al lui Cristi Puiu”. Pe IMDB a apărut pe IMDB News: „Cristiu Puiu, discurs anti mască”. O doamnă din SUA întreabă „Cine e Cristi Puiu?”. Marele public e la curent cu tot ce se întâmplă cu cinematografia americană și lumea întreabă cine e acest Cristi Puiu? Am vorbit cu Anca, m-am sfătuit cu prietenii, am decis să îl sun pe Alberto Barbera.

Citeşte şi Regizorul Cristi Puiu, după discursul de la TIFF: „Dictatura este un lucru mult mai periculos decât pandemia”

Am zis că nu e o idee bună să vin la Veneția cu această „tinichea” de coada. El a zis „Stai puțin”. M-a sunat, mi-a zis că e total absurd ce au scris oamenii ăia. „Mie mi se pare foarte clar ce ai spus și nu văd nimic reprobabil în ce ai zis, dar dacă te simți mai bine să rămâi acasă, rămâi”. Eu am zis „Cred că e mai bine, dar mai iau o zi să mă hotărăsc”.

În confuzia aia creată de reacția oamenilor de bine am ajuns într-un fund de sac, dar au fost, totuși, oameni care m-au sprijinit. Nu se poate ca din ce am zis eu ei să extragă un discurs anti masca. Reacția asta au avut-o oameni pentru care aveam un oarece respect. Mi-au mai trimis prietenii… Unele reacții erau violente, oameni de stânga. Lucrurile probabil vor merge în direcția asta. Mergem la vot, unii spun „stați puțin, vă invităm la dialog”, nu doar medicii, ci juriștii, economiștii, vârfurile, oameni care au ceva de spus, că să vedem ce facem cu țara asta”, a povestit Cristi Puiu.

„Totul e Covid”

De asemenea, regizorul s-a referit şi la coronavirus în general şi amprenta pe care a pus-o acesta asupra societăţii. „Lumea nu mai vorbește despre cancer, nici nu mai există, totul e COVID. Lumea se va schimba, și se va schimba foarte prost. Am dat un interviu pe undeva, în timpul stării de urgență, și mi s-a zis că exagerez, că sunt prea pesimist. Când, de fapt, e momentul potrivit ca cineva să reacționeze?

De fapt, ce am zis? Mai ușor, se poate întâmpla o nenorocire? Unde sunt medicii care ar trebui să vorbească, de ce nu sunt invitați să vorbească despre ce se întâmplă cu corpul unui pacient în corpul căruia se injectează frica? Dacă frica e o toxină injectată în oameni, de ce este permis acest lucru? Ce e cu cifrele astea, zi de zi? Apar descrieri, omul nu poate respira… oamenii sunt îngroziți. Oamenii au ajuns la un fel de oboseală, se refugiază într-un soi de… fară să își dea seama, prinși de depresie, cred.

Cred că, la un moment dat, se vor face niște analize mai serioase, dar a apărut o distanță, dincolo de disclaimer-ele cu distanțare. Suspiciunea este hranită, cel din fața mea e un potențial infectator? De ce nu se pune pedala pe curaj? E prostie sau e agendă? De ce bagă frica în oameni?„, a mai spus Cristi Puiu, la Marius Tucă Show.