Instanţa a respins cererea lui Cristi Borcea de eliberare condiţionată UPDATE

Magistraţii de la Judecătoria Sectorului 4 au respins miercuri cererea de eliberare condiţionată din închisoare a fostului finanţator al clubului Dinamo Cristian Borcea, care execută la Penitenciarul Jilava o condamnare de 6 ani şi 4 luni primită în dosarul transferurilor din fotbal. Decizia nu este definitivă, iar Borcea poate face o nouă cerere de eliberare pe data de 26 august.

RomaniaTV.net
02 mai 2018, 05:48
Instanţa a respins cererea lui Cristi Borcea de eliberare condiţionată UPDATE

UPDATE „În baza art. 587 C.pr.pen. rap. la art. 59 C.pen. din 1969 şi art. 5 alin. (1) C.pen., respinge propunerea de liberare condiţionată formulată de Comisia privind acordarea liberării condiţionate din cadrul Penitenciarului Bucureşti Jilava privind pe condamnatul Borcea Cristian, în prezent deţinut în cadrul Penitenciarului Jilava, aflat în executarea pedepsei de 6 ani şi 4 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 238/2012 pronunţată de Tribunalul Bucureşti. În temeiul art. 587 alin. 2 Cpp, fixează termen de reiterare la data de 26.08.2018. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare”, se arată în decizia instanţei.

_____________________

UPDATE Avocata lui Borcea, Alice Drăghici, a explicat în sala de judecată că fostul finanţator al clubului Dinamo îndeplineşte toate condiţiile pentru a fi eliberat condiţionat, a plătit prejudiciul reţinut în sarcina lui şi a executat o mare parte din pedeapsa primită, respectiv patru ani şi două luni.

Alice Drăghici a spus că Borcea a câştigat 385 de zile ca urmare a muncii prestate în penitenciar, a primit recompense şi nu a fost sancţionat.

„Lipsa oricărei sancţiuni în penitenciar înseamnă dorinţa unui om să se reabiliteze. Doresc să corelez starea medicală cu stăruinţa în muncă. Înainte de a fi încarcerat, a suferit o operaţie gravă. Din momentul în care a fost încarcerat, a muncit permanent. Azi, lucrează în regim deschis fără supraveghere. Nu e corect ca un om care a plătit prejudiciul să fie acuzat că foloseşte de asta ca un tertip. Este un om corect. Alţi inculpaţi trimişi în judecată nu au plătit un leu. Privarea de libertate este foarte grea”, a mai spus avocata.

De cealaltă parte, procurorul de şedinţă a cerut respingerea cererii de eliberare condiţionată depusă de Borcea, susţinând că acesta s-a folosit de împrejurări pentru a încălca legea, iar faptele comise sunt extrem de grave.

„Regret faptele comise. Îmi pare rău pentru familie şi copii, pentru că i-am expus la aşa ceva”, a spus Cristian Borcea.

Magistraţii de la Judecătoria Sectorului 4 au rămas în pronunţare miercuri pe cererea de eliberare condiţionată din închisoare a fostului finanţator al clubului Dinamo Cristian Borcea, care execută la Penitenciarul Jilava o condamnare de 6 ani şi 4 luni primită în dosarul transferurilor din fotbal.

Borcea a mai făcut o încercare de a ieşi mai devreme din închisoare, însă în octombrie 2017 Tribunalul Ilfov i-a respins cererea de eliberare condiţionată.

Decizia instanţei nu va fi definitivă. Este pentru a doua oară când Cristian Borcea cere eliberarea condiţionată. El a mai făcut o astfel de solicitare şi în 2017. Atunci, Judecătoria Sectorului 4 i-a admis cererea, dar Tribunalul Ilfov a decis, în octombrie, că fostul acţionar al Dinamo nu poate fi eliberat condiţionat şi că poate formula o nouă cerere după şase luni.

Cristian Borcea este încarcerat la Penitenciarul Jilava după ce a fost condamnat definitiv, în anul 2014, de Curtea de Apel Bucureşti, la şase ani şi patru luni de închisoare cu executare în dosarul „Transferurilor de jucători”.

În martie 2014, în dosarul ”Transferurilor de jucători” au fost condamnaţi Ioan Becali şi Cristian Borcea la câte şase ani şi patru luni de închisoare, Victor Becali la patru ani şi opt luni de închisoare, George Copos la trei ani şi opt luni de închisoare, Mihai Stoica la trei ani şi şase luni de închisoare, Gheorghe Popescu la trei ani, o lună şi zece zile de închisoare, iar Jean Pădureanu şi Gheorghe Neţoiu la câte trei ani şi patru luni de închisoare.

În luna februarie a acestui an, magistraţii instanţei supreme au decis achitarea lui Cristian Borcea în dosarul privind mita dată fostei judecătoare Geanina Terceanu. În acest dosar, Victor Becali a fost condamnat la cinci ani şi opt luni de închisoare, Ioan Becali a primit şapte ani şi patru luni de închisoare, iar Geanina Terceanu a fost condamnată la şapte ani de închisoare.