Cristian Buşoi: Decizia pe taxa clawback este una politică

Cristian Buşoi, anunţat de premier ca viitor şef al CNAS, a declarat, vineri, că nu a avut o discuţie detaliată cu premierul, dar a menţionat că decizia în cazul taxei clawback este una politică a Guvernului, iar frauda din sistem va putea fi oprită prin sistemele electronice.

RomaniaTV.net
14 iun. 2013, 11:27
Cristian Buşoi: Decizia pe taxa clawback este una politică

Întrebat care sunt primele măsuri pe care le are în vedere ca viitor şef al CNAS, Busoi a spus: „Nu am avut până la ora acestei înregistrări o discuţie mai detaliată cu domnia sa (premierul Victor Ponta, n.r.) de aceea chestiuni legate de priorităţi şi de acţiuni şi declaraţii pe această temă le voi face după ce mă voi consulta cu dnul prim-ministru şi cu dnul ministru al Sănătăţii”.

Totuşi, el a precizat că „decizia legată de taxa clawback nu e o chestiune care ţine exclusiv de CNAS, ci e o decizie politică a Guvernului şi în primul rând a Ministerului de Finanţe şi a Ministerului Sănătăţii”.

„Cred că discuţiile care se poartă în acest moment legate de diferenţierea pentru generice şi originale, precum şi felul în care se calculează această taxă sunt importante, binevenite. Rămâne să se ia o decizie politică care va fi respectată de CNAS”, a afirmat Buşoi, menţionând că intenţia este aceea de „a se îmbunătăţi şi a se eficientiza această taxă”.

În ceea ce priveşte dosarul electronic de sănătate şi posibilitatea ca acesta să fie operaţional la 1 ianuarie 2014, viitorul şef al CNAS a susţinut că prin implementarea acestui proiect vor fi gestionate mai eficient resursele din sistemul de sănătate.

„E foarte important ca în cel mai scurt timp dosarul electronic de sănătate să fie operaţional pentru că va fi de ajutor şi pacienţilor şi sistemului şi felului în care sunt gestionate resursele puţine pe care le avem pentru sănătate”, a declarat Buşoi.

De asemenea, el a fost întrebat ce măsuri are în vedere în privinţa fraudării reţetelor prescrise de medici, în condiţiile în care recent au fost destructurate mai multe reţele care aveau ca scop acest lucru.

„Cred că atunci când vom avea cu adevărat implementate întrutotul sistemele informatice va fi mult mai greu de fraudat sistemul de sănătate şi în ceea ce mă priveşte voi susţine şi voi coopera întrutotul pentru a stopa acest fenomen cu organele specializate ale statului, dacă voi fi numit în această funcţie”, a mai explicat Buşoi.

Doru Bădescu a demisionat de la conducerea Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), iar pentru postul de preşedinte va fi propus europarlamentarul PNL Cristian Buşoi, a anunţat premierul Victor Ponta.