Cristian Buşoi: E criminal şi iresponsabil să nu faci din construirea celor trei spitale regionale un obiectiv prioritar

Cristian Bușoi, vicepreședintele PNL, a declarat sâmbătă, la Iași, că actuala guvernare nu consideră o prioritate Sănătatea.

11 nov. 2017, 12:56
Cristian Buşoi: E criminal şi iresponsabil să nu faci din construirea celor trei spitale regionale un obiectiv prioritar

„Cred că e nevoie să facem ceva rapid. Există o așteptare a românilor ca lucrurile să se îmbunătățească. Din păcate, nu văd niciun semn din partea actualei guvernări din care să reiasă că Sănătatea ar fi luată ca și prioritate, că s-ar face cu adevărat ceea ce s-a promis în programul de guvernare și în programul din campania electorală. Poate cel mai dureros, dar și mai elocvent este epopeea spitalelor regionale”, a spus Cristian Bușoi, potrivit Agerpres.

Totodată, el a făcut referire la spitalele regionale. Liberalul a atras atenția că pacienții din Iași, Cluj și Craiova și regiunile care sunt deservite de aceste centre au de suferit din cauza neconstruirii la timp a acestor unități medicale, iar România pierde fondurile europene.

„Mie mi se pare de neconceput să ai 150 de milioane de euro de la Uniunea Europeană, bani gratis, și să nu faci aproape nimic pentru a atrage acești bani. Atrag atenția cu toată responsabilitatea că termenul maxim de a atrage acești bani este 2022, după regula 2020 plus încă doi ani. A face construcția și dotarea spitalului este muncă de cel puțin doi ani de zile, licitația pentru atribuirea contractului durează cel puțin încă un an de zile. Vorbim de mize imense. Știți bine cât de mult se tergiversează lucrurile și cât de complicată este legislația achizițiilor publice în România. Sunt deja trei ani care vor fi consumați din momentul în care va fi atribuită lucrarea. Noi suntem exact în momentul în care nici măcar nu s-a pornit licitația, nici măcar nu s-a selectat consultantul care va pregăti caietul de sarcini. E, în opinia mea, criminal și iresponsabil să nu faci din construirea celor trei spitale un obiectiv prioritar măcar al Ministerului Sănătății, dacă nu măcar al Guvernului României”, a precizat Cristian Bușoi.

Prezent la conferința de presă, liderul PNL Iași, deputatul Costel Alexe, a criticat la rândul său demersurile greoaie ale autoritățile locale în privința construirii acestor spitale.

„La Iași, deși s-a făcut pe repede înainte și cu mare tam-tam schimbarea amplasamentului spitalului regional de urgențe de la Miroslava în Moara de Vânt, motivul invocat fiind urgența, a trecut un an de zile. Din nefericire, nu știm nimic concret, nu avem nimic palpabil, nu s-a prezentat opiniei publice în ce stadiu suntem. Astăzi, la un an de zile, avem un amplasament greoi pentru acest spital regional de urgență. Suntem în stadiul în care colegii noștri din celelalte județe ale Moldovei spun că acest amplasament va fi greoi pentru deplasarea autovehiculelor pentru a ajunge la acest spital regional de urgențe”, a afirmat Costel Alexe, liderul Organizației Județene a PNL Iași.

Cristian Bușoi s-a aflat la Iași pentru lansarea volumului „Cum vindecăm sistemul de sănătate din România — Analiză, diagnostic și soluții concrete de reformă”.