Cristian Buşoi: MS şi CNAS să demareze urgent procedurile de modernizare a sistemului informatic pe bani europeni

Cristian Bușoi, vicepreședinte PNL responsabil cu Politicile de Sănătate, cere Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să demareze urgent procedurile de modernizare a sistemului informatic pe bani europeni, dar și procedurile pentru asigurarea mentenanței.

RomaniaTV.net
06 aug. 2019, 10:23
Cristian Buşoi: MS şi CNAS să demareze urgent procedurile de modernizare a sistemului informatic pe bani europeni

„Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) este esențială pentru buna funcționare a sistemului de sănătate din România, iar nefuncționarea sau funcționarea defectuoasă dă mari bătăi de cap pacienților, medicilor de familie, spitalelor, laboratoarelor și tuturor celorlalți furnizori de sănătate.

Pacienții au probleme privind verificarea calității lor de asigurat, esențială pentru a-și primi serviciile medicale gratuit, în timp ce medicii nu pot raporta către CNAS serviciile medicale oferite, pentru a-și putea deconta cheltuielile”, susţine Cristian Buşoi într-un comunicat de presă.

Europarlamentarul cere Ministerului Sănătăţii și CNAS „să demareze urgent proiectele cu finanțare europeană pentru modernizarea PIAS, dar și digitalizarea biletelor de trimitere și a concediilor medicale”.

„Sunt bani europeni care pot moderniza informatizarea sistemului nostru de sănătate, fără să cheltuim aproape niciun leu din banii asiguraților și ai bugetului național”, susţine Buşoi.

De asemenea, europarlamentarul PNL solicită „demararea imediată a procedurilor pentru asigurarea mentenanței pentru acele sisteme care nu sunt acoperite de acest serviciu, multe dintre ele proiecte finanțate cu bani europeni, pentru care am muncit la implementare în perioada în care am condus CNAS: dosarul electronic, rețeta electronică, cardul electronic de sănătate”.

„Pacienții și medicii nu trebuie să suporte consecințele faptului că PIAS nu funcționează așa cum ar trebui. Medicii trebuie să primească o soluție prin care problema lor să fie rezolvată. Această soluție trebuie să fie cât mai simplă, să nu îi încarce din punct de vedere birocratic și administrativ.

În același timp, până la rezolvarea acestor probleme, CNAS și Ministerul Sănătății trebuie să comunice mai bine și să ofere medicilor răspunsuri la problemele pe care aceștia le semnalează. Furnizorii de servicii de sănătate trebuie să fie informați, să primească răspunsuri la întrebările pe care le au, ca să își poată exercita așa cum trebuie profesia și pentru ca, în final, să nu aibă de suferit nici pacienții, care au nevoie de servicii medicale prompte și de calitate”, este de părere Cristian Bușoi, vicepreședinte PNL responsabil cu Politicile de Sănătate.


loading...