Cristian Diaconescu, avertisment dur: În cinci ani devenim INDEZIRABILI în NATO!

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, fost șef al Cancelariei prezidențiale în mandatul lui Traian Băsescu, avertizează că dacă România nu își va rezolva rapid problemele de corupție și de funcționare a statului de drept, riscă să fie exclusă din NATO.

02 feb. 2015, 10:43
Cristian Diaconescu, avertisment dur: În cinci ani devenim INDEZIRABILI în NATO!

Cristian Diaconescu a comentat scandalul declanşat de dezvăluirile Elenei Udrea privind implicarea SRI în campania electorală.

„Într-un stat membru NATO și al Uniunii Europene este interzis ca o astfel de instituție (SRI – n.r.) să se implice în campanie (apropo de acuzațiile aduse de Elena Udrea – n.r.). Ăsta este principiul, în ce măsură îl transformăm sau nu în definiții românești….Mai e un lucru pe care vreau să îl adaug. Nu generalizez, dar situația poate fi complicată. Dacă toate aceste aspecte, reale sau nu, nu le vom rezolva cât se poate de repede – și-aici vă dau o știre: în cinci ani devenim indezirabili în NATO! Așa apreciez eu, ca profesor de drept internațional (…)„, a declarat Cristian Diaconescu, la Digi24.

Diaconescu a îndemnat să fie analizat cazul Ucrainei.

„Ucraina, la un moment dat, a intrat într-o spirală a corupției endemice – cum se numește corupția de stat: fiul președintelui guverna orice fel de afacere din acel stat. Din acel moment s-a creat acea tensiune latentă care s-a declanșat imediat după ce, peste noapte, fostul președinte al Ucrainei a abandonat proiectul european, aruncându-le în față tuturor șefilor de stat și de guvern ai Parteneriatului Estic această decizie. Și oamenii au ieșit în stradă. Și după ce au ieșit oamenii în stradă, s-a creat conflictul cu statul. Statul, vulnerabilizat cu ceva timp înainte din cauza acestei chestiuni de corupție, n-a știut nici să negocieze, nici să contingenteze această mișcare. Și în momentul în care s-a făcut suficient de vulnerabil, a fost atacat din exterior”, a explicat Cristian Diaconescu.

CITEŞTE ŞI Udrea: Dorin Cocoş mergea la SRI sâmbăta, duminica. Nu l-am întrebat niciodată despre ce făcea acolo