Cristian Diaconescu, despre atacul din Siria: Evoluţiile la nivel global vor fi rapide

Fostul ministru al Afacerilor Externe Cristian Diaconescu a afirmat, vineri, că prin atacul cu rachete asupra unei baze siriene Statele Unite ale Americii au dorit să transmită un mesaj și a anticipat că în următoarele 24-48 de ore jucătorii internaționali în domeniul securității se vor pronunța pe acest subiect.

07 apr. 2017, 07:54
Cristian Diaconescu, despre atacul din Siria: Evoluţiile la nivel global vor fi rapide

„Într-adevăr, Statele Unite, în condițiile în care Guvernul de la Damasc a depășit o linie roșie prin folosirea armelor chimice, arme de distrugere în masă, a dorit să transmită un mesaj. Acest mesaj dur uneori se aplică în domeniul relațiilor internaționale. După părerea mea, situația de abia de acum încolo devine cât se poate de interesantă și evident că evoluțiile la nivel global vor fi rapide. Cel puțin în următoarele 24-48 de ore jucătorii internaționali în domeniul securității — marea lor majoritate cu interese în Orientul Mijlociu — se vor pronunța și vor face la rândul lor o serie de pași într-o direcție pe care o vom afla cât se poate de repede”, a precizat Diaconescu, citat de Agerpres. 

El a reliefat că, în ce privește Orientul Mijlociu, Federația Rusă și Statele Unite au atât interese opuse, cât și ‘multe puncte de coincidență’ în care trebuie să acționeze împreună.

Citeşte şi: SUA, atac militar cu 50 de rachete în Siria la ordinul lui Donald Trump. Reacţie dură a Rusiei

„Fiind vorba de jucători globali, cum spuneam, de state care au interese în mai multe zone, este evident, destul de dificil de făcut o predicție. Sigur că în Orientul Mijlociu Federația Rusă și Statele Unite au interese opuse, dar există și multe puncte de coincidență în care cele două super-puteri, fie că doresc sau nu, trebuie să acționeze împreună. Evident că în acest moment se va pune în discuție, pe de o parte baza legală a acțiunilor viitoare, iar pe de altă parte, dacă există sau nu un plan al părții americane, un plan strategic în ceea ce privește Orientul Mijlociu și mai ales situația din Siria, neuitând faptul că ținta majoră în lupta împotriva terorismului este Statul Islamic”, a menționat fostul ministru de externe.

Totodată, el a arătat că este vorba de un moment strategic, în care se pronunță actorii care au într-adevăr un cuvânt de spus în domeniul politicii externe și al politicii de securitate.

„Autoritățile de la București, în funcție de informațiile pe care le au și de analizele pe care în mod obligatoriu trebuie să le realizeze, pot avea o reacție, dar este vorba de un moment strategic în care cei care într-adevăr au un cuvânt de spus în domeniul politicii externe și politicii de securitate sunt cei care se pronunță. Statele Unite, practic, în acest moment, beneficiază de sprijinul atât din zona lumii occidentale, cât și în ceea privește Arabia Saudită, Qatar, Turcia sau chiar Israel. Cu toții sunt în tabăra politică americană. Sigur, Bucureștiul poate decide”, a apreciat Cristian Diaconescu.

Statele Unite au lansat rachete de croazieră contra unei baze aeriene din Siria, au declarat oficiali americani citați de Reuters, ca răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuiește forțele președintelui sirian Bashar Al-Assad.

Unul dintre oficiali a precizat că mai mult de 50 de rachete de croazieră Tomahawk au fost trase de pe distrugătoare ale marinei americane din estul Mediteranei împotriva mai multor ținte din baza „Shayrat”.