SUA, atac militar cu 59 de rachete în Siria la ordinul lui Donald Trump. Reacţie dură a Rusiei UPDATE

Statele Unite au lansat rachete de croazieră contra unei baze aeriene din Siria, au declarat oficiali americani citați de Reuters, ca răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuiește forțele președintelui sirian Bashar Al-Assad.

RomaniaTV.net
07 apr. 2017, 03:04
SUA, atac militar cu 59 de rachete în Siria la ordinul lui Donald Trump. Reacţie dură a Rusiei UPDATE

UPDATE: Presa siriană susţine că nouă civili, inclusiv patru copii, şi-au pierdut viaţa în atacul american asupra bazei al-Shaayrat.

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe precizează că România reiterează condamnarea fermă a atacului chimic din 4 aprilie, din provincia Idlib, consideră că acţiunea SUA de astăzi este o reacţie fermă la atrocităţile comise în urma atacului cu arme chimice şi subliniază că ţara noastră este solidară cu aliaţii şi partenerii săi.

UPDATE: Şase persoane au fost ucise în atacul american cu rachete de croazieră din noaptea de joi spre vineri, care a provocat pagube extinse, au anunţat joi forţele armate siriene, care denunţă acest atac drept o agresiune ce subminează operaţiune Damascului în lupta împotriva terorismului, relatează The Associated Press.

UPDATE. AP: Trei militari şi doi civili au fost ucişi în atacul american asupra bazei siriene Shayrat, afirmă guvernatorul provinciei Homs; un ONG afirmă că patru militari au fost ucişi, inclusiv un general

Expert în securitate: Atacul SUA asupra Siriei, o sancţiune militară punctuală

UPDATE: SUA au efectuat un singur atac asupra Siriei şi nu există planuri în vederea unei escaladări, afirmă un oficial din domeniul apărării

Istoria se repetă? SUA a atacat Siria la exact 100 de ani de la intrarea în Primul Război Mondial

UPDATE: Forţele americane au vizat avioane siriene, un aerodrom şi staţii de alimentare cu carburant de pe o bază aeriană din Siria, a declarat un oficial american.

Război în Siria. Toate rachetele şi-au atins ţintele, ce obiective au fost vizate

UPDATE: Israelul și-a exprimat vineri sprijinul „total” pentru loviturile aeriene lansate de SUA împotriva Siriei, un „mesaj puternic” care ar trebui să fie auzit de asemenea de Iran și Coreea de Nord, a indicat biroul premierului Benjamin Netanyahu, citat de AFP.

Rusia cere reuniune urgentă a Consiliului de Securitate ONU, condamnând dur atacul SUA în Siria 

UPDATE: Președintele american, Donald Trump, l-a informat personal pe omologul său chinez, Xi Jinping, de lovitura punitivă pe care a ordonat-o joi (ora locală) contra regimului sirian, potrivit unui responsabil american, citat de AFP.

UPDATE 08:04 Potrivit CNN, preţul pe barilul de ţiţei a crescut cu 2% ca urmare a atacului din această dimineaţă

„Geopolitica este de multe ori îndrumătoarea pieţei de petrol“, a declarat Greg 

Statele Unite au lansat rachete de croazieră contra unei baze aeriene din Siria, au declarat oficiali americani citați de Reuters, ca răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuiește forțele președintelui sirian Bashar Al-Assad.

Citeşte şi Război în Siria. Baza militară atacată de americani fusese evacuată înainte ca SUA să lanseze rachetele

Unul dintre oficiali a precizat că mai mult de 50 de rachete de croazieră Tomahawk au fost trase de pe distrugătoare ale marinei americane din estul Mediteranei împotriva mai multor ținte din baza „Shayrat”.

Forţele SUA le-au prevenit pe cele ruse de atacul cu rachete asupra bazei aeriene din Siria

Lovitura a fost efectuată cu „59 de rachete”, a arătat un repsonsabil al Casei Albe, citat de AFP, indicând că baza aeriană Shayrat este „asociată programului” sirian de arme chimice și „direct legată” de evenimentele „oribile” de marți.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a confirmat că a ordonat un atac militar asupra „aerodromului din Siria de unde s-a lansat atacul chimic” și a chemat „toate națiunile civilizate” să acționeze pentru a pune capăt „masacrului și băii de sânge” din această țară, transmit vineri dimineața EFE și AFP.

Trump l-a acuzat pe „dictatorul sirian Bashar Al-Assad (de a fi) lansat un atac oribil cu arme chimice contra unor civili nevinovați utilizând un agent neurotoxic mortal” și a afirmat că Statele Unite „sunt sinonime cu justiția”.

Cel puțin 86 de persoane, printre care 30 de copii și 20 de femei, au fost ucise marți într-un presupus atac chimic în nord-vestul Siriei. Mai multe țări, inclusiv Franța și Marea Britanie, au denunțat regimul președintelui Bashar al-Assad ca fiind responsabil pentru acest atac.

„Ceea ce a făcut Assad este teribil”, a declarat joi președintele american, apreciind că ” asta nu ar trebui să se poată petrece”.

„Ce s-a petrecut în Siria este o rușine pentru umanitate iar el este la putere, deci cred că ceva ar trebui se se întâmple”, a adăugat Trump, refuzând să dea detalii despre ce intenționează să întreprindă.

Șeful diplomației americane, Rex Tillerson, a promis joi un „răspuns adecvat” prezumtivului atac chimic de marți din Siria, fără a evoca totuși o acțiune precisă.

Televiziunea de stat siriană a calificat vineri dimineața ca „agresiune” loviturile americane contra unei baze aeriene a regimului, transmite AFP.