Cristian Diaconescu, despre candidatura lui Dacian Cioloş: Toată dezbaterea internă îi poate afecta şansele

Candidatul Partidului Mişcarea Populară (PMP) la prezidenţiale, Cristian Diaconescu, consideră că ar fi fost bine ca această candidatură a lui Dacian Cioloş pentru postul de comisar pentru agricultură, 'unul din primele cinci zone de influenţă în interiorul Comisiei Europene', să fie promovată din timp şi susţinută 'solidar' în jocul candidaturilor la nivel european.

04 aug. 2014, 12:16
Cristian Diaconescu, despre candidatura lui Dacian Cioloş: Toată dezbaterea internă îi poate afecta şansele

‘În mod normal, o astfel de candidatură se asumă solidar la nivel naţional, adică Guvernul propune printr-un memorandum sau un document intern adoptat în Guvern, iar preşedintele dispune, aşa cum arată Constituţia, preşedintele fiind cel care realizează politica externă a României. Nu înţeleg de ce domnul Ponta, de la bun început, nu a fost alături de preşedintele Traian Băsescu în susţinerea acestei candidaturi’, a precizat Cristian Diaconescu, după şedinţa Consiliului Executiv Naţional al Partidului Mişcarea Populară (PMP), scrie Agerpres.

El a adăugat că propunerea pentru un astfel de portofoliu o face ‘ţara şi nu Guvernul sau altă entitate’.

Citeşte şi Traian Băsescu: Dacian Cioloş este binevenit în viitoarea Comisie Europeană

După cum ştiţi, dincolo de evaluările care se fac intern în comisie, o astfel de propunere se prezintă în Parlamentul European, iar respectivul candidat are un interviu cu reprezentanţii PE. În condiţiile în care apar probleme de desemnare şi sigur, cei care au interes ca nu România să ocupe acest portofoliu, vor folosi aceste pârghii’, a mai precizat Diaconescu.

Acesta a spus că preşedintele Traian Băsescu a susţinut candidatura lui Dacian Cioloş pentru postul de comisar pentru agricultură în toate întâlnirile bilaterale şi consiliile europene la care a participat, însă Victor Ponta ‘a dat senzaţia, la un moment dat, că vrea să-şi aroge o anumită preempţiune din acest punct de vedere, după care a revenit la aceeaşi candidatură’.

‘Deci, toată această dezbatere internă a fost generată artificial, în orice caz îi poate afecta şansele lui Dacian Cioloş’, a conchis Diaconescu.

Citeşte şi Băsescu: Obiectivul convenit cu Ponta este să păstrăm portofoliul Agriculturii în Comisia Europeană

Guvernul a propus preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, ca Dacian Cioloş să ocupe portofoliul Agriculturii sau pe cel al Dezvoltării Regionale, a declarat joi pentru AGERPRES premierul Victor Ponta.