Cristian Diaconescu: Este grav că unii lideri ai Opoziţiei încurajează manifestările violente

Liderul UNPR Cristian Diaconescu declară că, în condiţiile în care va fi întrunit numărul necesar de semnături, se poate discuta despre convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, dar a adăugat că, pentru a evita populismul, este necesar ca partidele să spună care le sunt propunerile, relatează Mediafax.

RomaniaTV.net
16 ian. 2012, 12:41
Cristian Diaconescu: Este grav că unii lideri ai Opoziţiei încurajează manifestările violente

„În condiţiile în care vor întruni numărul de semnături, se poate discuta (despre convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului – n.r.), dar, pentru a nu fi populişti, ar fi foarte util să ştim care sunt propunerile opoziţiei care vor folosi societăţii şi trebuie adoptate în Parlament, astăzi”, a spus Cristian Diaconescu, întrebat care este poziţia UNPR faţă de solicitarea opoziţiei de a se convoca sesiune extraordinară a Parlamentului.

El a insistat asupra faptului că orice dialog politic se poartă în Parlament şi a precizat că în aceste condiţii „plasarea opoziţiei în spatele demonstranţilor, pe străzi, nu creează un atu în plus şi nici un argument suplimentar în a motiva o anumită atitudine”.

Diaconescu a mai spus că este dreptul democratic al fiecărui cetăţean să protesteze, dar a apreciat că este inacceptabilă violenţa şi că este la fel de gravă atitudinea unor lideri care aprobă tacit şi încurajează astfel de atitudini.

„Este dreptul democratic al fiecărui cetăţean să protesteze, să participe la mitinguri de protest. Problemele României au fost şi vor rămâne complicate. Gestionarea lor s-a realizat numai cu sprijinul societăţii româneşti, deci românii au dreptul să-şi exprime nemulţumirea. Dar este inacceptabilă violenţa. Cei care aruncă cu sticle incendiare, cu petarde, cu sticle şi părţi de pavaj nu au nicio scuză şi niciun pretext şi aceste atitudini trebuie sancţionate cu maximă rigoare”, a spus Cristian Diaconescu.

El a adăugat că este foarte grav faptul că unii lideri aprobă tacit şi încurajează aceste comportamente.

„Din păcate, exprimarea legitimă a nemulţumirilor a fost deturnată de indivizi violenţi. Aproape nu se mai ştie în acest moment câţi din pieţe au fost cu bună credinţă şi câţi au venit pentru violenţe. La fel de grav, în opinia noastră, este că o serie de lideri politici, din opoziţie, aprobă tacit şi încurajează astfel de manifestări extrem de îngrijorătoare”, a spus Cristian Diaconescu.

El a spus că opoziţia „ar trebui să renunţe la limbajul dublu prin care pe de o parte dezavuează conflictul stradal, iar pe de altă parte propagă mesaje cu implicaţii pentru lupta de stradă”.

USL a anunţat duminică, printr-un comunicat, că va solicita convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare care să dezbată „situaţia politică actuală şi tensiunile sociale fără precedent şi să genereze o soluţie politică care să preîntâmpine escaladarea acestor tensiuni”.