Cristian Ghinea a făcut anunțul: După PNRR trebuie să avem pe lângă Hidroelectrica alte trei companii de stat listate la bursă!

Cristian Ghinea consideră că la finalul implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă ar trebui să avem, pe lângă Hidroelectrica, alte trei companii de stat listate la bursă, din zona de transporturi şi energie.

30 sept. 2021, 16:24
Cristian Ghinea a făcut anunțul: După PNRR trebuie să avem pe lângă Hidroelectrica alte trei companii de stat listate la bursă!

Cristian Ghinea a făcut anunțul. Fostul ministru al  Investiţiilor şi Proiectelor Europene spune că „o recomandare recurentă a Comisiei Europene în rapoartele de ţară” a fost aceea de a face ordine în guvernanţa companiilor de stat.

Cristian Ghinea a făcut anunțul: După PNRR trebuie să avem pe lângă Hidroelectrica alte trei companii de stat listate la bursă!

„La finalul PNRR ar trebui să avem, pe lângă Hidroelectrica, alte trei companii de stat listate la bursă din zona de transporturi şi energie. Aici a fost o întreagă discuţie destul de dificilă şi cu Ministerul Energiei şi cu Ministerul Transporturilor, pentru că nu au considerat că este momentul acum să spunem: ‘Uite, în 2024 listăm această companie’. Comisia a spus: ‘Dar vrem totuşi nişte ţinte’ (…) Listarea la bursă a unor pachete minoritare sau majoritare este un instrument prin care să îmbunătăţim guvernanţa acestor companii, găseşti investitori serioşi care au şi ei o miză în a urmări performanţa.

Deci, practic, statul român trebuie ca, pe lângă Hidroelectrica, care este în mod explicit trecută, să mai pună încă trei companii mari din zona energie, transporturi, în procesul de listare. Mai apare o referire la partea de mediu, unde avem un jalon legat de descurajarea utilizării de carburanţi fosili pentru energie şi încălzire şi atunci, în acel proces, să extindem la companiile locale de termoficare aceste principii de guvernanţă corporativă”, a menţionat Ghinea, la un eveniment organizat de Asociaţia Expert Forum.

ristian Ghinea a precizat că această recomandare „a fost ignorată ani buni de guvernele anterioare”, iar acesta a fost momentul în care Comisia „era foarte fermă cu acest subiect”.

„Eu cred ca este o poziţie logică, pentru că suntem o ţară aflată în procedura de deficit excesiv, dar care în acelaşi timp pierde resurse publice valoroase, fie prin neglijenţă, fie prin politizarea managementului companiilor de stat”, a susţinut Ghinea.

Potrivit acestuia, sunt trei zone importante în PNRR atunci când vine vorba de companii de stat, una dintre acestea fiind transportul, „un minister greu, cu destul de multe companii”.

Citește și: EXCLUSIV | Corina Creţu demolează optimismul din jurul PNRR. „Acest plan nu l-a văzut nimeni. Se poate bloca chiar din ianuarie. România riscă chiar să dea bani înapoi”


loading...
Partenerii noștri