Cristian Ghinea, mărturisire EXPLOZIVĂ: „Nici eu nu am citit toate anexele. Suntem a treia ţară care publică tot PNRR şi prima care publică şi anexele.”

România ar urma să primească prin PNRR un total de 29,2 miliarde euro, din care 14,248 miliarde sub formă de granturi și aproximativ 14,935 miliarde sub formă de împrumuturi.

02 iun. 2021, 16:47
Cristian Ghinea, mărturisire EXPLOZIVĂ: „Nici eu nu am citit toate anexele. Suntem a treia ţară care publică tot PNRR şi prima care publică şi anexele.”

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, prezintă în detaliu Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, trimis deja la Comosia Europeană.

„Vreau să fie foarte clar că urmează evaluarea oficială a Comisiei Europene. Au fost foarte multe neadevăruri spuse despre PNRR. Pe site găsiți în acest moment tot PNRR, sunt 1.200 de pagini, plus anexele tehnice, alte peste 1000 de pagini.

Suntem a treia țară membră UE care publică tot PNRR și prima țaară care publică și anexele. Nu există obligația de a publica tot PNRR, este decizia fiecărui guvern. Într-o decizie fără precedent, de transparență, am decis să publicăm. Cei care cred că pot face o treabă mai bună să ne facă semnalări și le corectăn.  Nici măcar eu n-am citit toate anexele”, a spus Cristian Ghinea.

Am plecat de la o supraalocare, am redus pe toate componentele: reforme fiscale – 482 de milioane de euro. Fondul UAT – autoritățile locale să dezvolte cât mai repede proiecte, acolo vor fi majoritatea banilor. Pentru programul România Educată vor fi 3,6 miliarde de euro.

Fiecare componentă și refirmă e legată de o țintă. În discuția cu CE a trebuit să spunem foarte clar când facem aceste reforme.

Sunt peste 500 de ținte în PNRR, care vor fi monitorizate și raportate CE 1 dată la 6 luni, pentru a avea o nouă tranșă de bani care să intre în țară. Urmează o evaluare, trecem pe modelul de examinare. Trebuie să avem minim 7 calificative A și maxim 3 calificative de B pe cei 6 indicatori.

Dacă planul nostru constribuie la toți cei 6 piloni, dacă adresează recomandările de țară ale CE. Am insistat pe recomandările de țară. Recomandările de țară din rapoartele de țară e obligatoriu să fie incluse. Le avem pe toate specificate. Avem un plan echilibrrat, mai avem încă de lucru în unele puncte, vom continua dialogul cu CE în lunile următoare, pentru a îmbunătăți dacă va fi nevoie.

Urmează o scisoare de eveluare din partea CE. Nemulțumirea mea și a colegilor a fost visavis de toate porcăriile din spațiul public, că PNRR a fost respins. Abia acum a fost depus.”, a spus Cristian Ghinea la prezentarea PNRR.

Citeşte şi: Rareş Bogdan a făcut anunţul: Florin Cîțu va fi președintele PNL!