Cristian Ghinea, USR: „În niciun caz nu putem intra la guvernare şi toate avizele să fie la PNL. Problema e că nu negociem cu PNL”

Cristian Ghinea a afirmat miercuri, într-un interviu, că negocierile dintre USR-PLUS şi PNL sunt practic inaxistente, liberalii aruncând în presă diverse declaraţii prin care afirmă că vor să dea atât premierul, cât şi cele mai importante minister, iar în aceste condiţii Alianţa condusă de Dan Barna şi Dacian Cioloş nu va accepta intrarea la guvernare.

09 dec. 2020, 13:22
Cristian Ghinea, USR: „În niciun caz nu putem intra la guvernare şi toate avizele să fie la PNL. Problema e că nu negociem cu PNL”

Cristian Ghinea a criticat şi atitudinea membrilor marcanţi ai PNL din campania electorală, când aceştia au lansat numeroase atacuri la adresa USR-PLUS, deşi era de aşteptat să se ajungă în situaţia în care cele două forţe politice să trebuiască să se alieze în vederea formării majorităţii parlamentare, lucru care s-a şi întâmplat.

„În niciun caz nu putem intra la guvernare și toate avizele să fie doar la PNL. A veni și a spune „noi vrem premierul și toate ministerele importante” nu e un mod rezonabil de a negocia. Problema e că nu negociem cu PNL. Nu avem o reacție nici măcar pe surse din partea PNL la propunerile noastre de măsuri”, spune Cristian Ghinea într-un interviu acordat SpotMedia.ro.

Cristian Ghinea crede că demisia lui Orban a fost „o manevră de PR isteaţă”

„Nu sunt mulțumit de rezultatul USR-PLUS, pentru că o parte din publicul antisistem s-a dus la un partid extremist.

Din „sexomarxiști” nu ne-au scos și s-a ajuns ca marele PNL are nevoie absolută de noi pentru a organiza guvernarea. Nicușor Dan „a adus” minus 6.000 de voturi la PNL.

Nu văd de ce s-ar pune problema schimbării conducerii USR când obiectivul intrării la guvernare a fost atins, când intrăm în negocieri foarte grele cu PNL. Tot văd prin presă declarații neelegante în care ni se pune în vedere să stăm la locul nostru în viitoarea coaliție. Dacă nu e un echilibru și unul spune că vrea toate ministerele importante, iar restul ia ce rămâne, nu pleacă bine negocierea. O coaliție dezechilibrată sădește semințele certurilor viitoare.

Nu cred că a fost o idee bună demisia lui Ludovic Orban, pentru că lasă Guvernul fără OUG. Demisia nu a rezolvat nimic. Asistăm la o manevră de PR isteață. A renunțat la o funcție pe care o pierdea oricum.

Noi nu ne cramponăm de nominalizarea lui Dacian Cioloş. E prerogativa președintelui să numească premierul.
Dacă nu ne așezăm pe un road-map (n.r. plan), această coaliție va deveni foarte repede disfuncțională. Întâi discutăm măsurile, apoi o reorganizare a Executivului, apoi portofoliile.

Decizia finală nu e la Dan Barna sau Dacian Cioloș, ci la Comitetul Politic. Depinde foarte mult de cât de nerezonabili sunt partenerii de coaliție. Președintele României va avea un rol foarte important în crearea coaliției.”, a mai spus Ghinea pentru sursa citată.

Citeşte şi: Orban vrea să demisioneze de la şefia PNL. Lista scurtă de premieri cu care liberalii merg la Iohannis