Orban vrea să demisioneze de la şefia PNL. Lista scurtă de premieri cu care liberalii au mers la Iohannis

Liberalii s-au reunit miercuri, într-o ședință la sediul central din Modrogan, unde au stabilit propunerile de premier pe care partidul le -a avansat în cadrul consultărilor de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis.

09 dec. 2020, 15:30
Orban vrea să demisioneze de la şefia PNL. Lista scurtă de premieri cu care liberalii au mers la Iohannis

Orban a convocat miercuri, pentru ora 18.00, Biroului Politic Naţional (BPN) al partidului, pentru validarea propunerii de premier cu care liberalii vor merge la consultările de la Cotroceni. 

Ședința PNL are loc după ce Ludovic Orban a avut la prânz o discuție informală la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis. La discuție, Orban a mers cu trei variante de premier pe care le ia PNL în calcul: Nicolae Ciucă (premier interimar și ministru al Apărării), Florin Cîțu (ministrul Finanțelor) şi Marcel Boloș (ministrul Fondurilor Europene).

Ludovic Orban, preşedintele PNL, a mers la Palatul Cotroceni pentru a-i prezenta şefului statului propunerile de premier din partea PNL pentru noul Guvern. Potrivit unor surse liberale, Orban îi va prezenta lui Klaus Iohannis trei propuneri de premier.

Variantele de premier cu care Ludovic Orban s-a dus la Cotroceni sunt Nicolae Ciucă, actualul premier interimar şi ministru al Apărării, ministrul Finanţelor Florin Cîțu și Marcel Boloș, ministru al Fondurilor Europene.

Ludovic Orban voia să demisioneze încă din seara alegerilor, atât din funcția de prim-ministru, cât și din cea de lider al liberalilor, însă a fost întors din drum de colegii din PNL, susţin oameni din partid pentru Stiripesurse.

Totuși, Ludovic Orban ia în considerare o demisie de la șefia PNL. În partid, părerile sunt împărțite și nu toți sunt de acord cu Ludovic Orban, de aceea discuțiile din aceste zile sunt extrem de încinse.

Orban este extrem de supărat că intermarul Nicolae Ciucă îi schimbă toți oamenii de la Guvern și simte că partidul nu mai are niciun fel de control asupra Executivului, întreaga comandă fiind la Cotroceni.

Tocmai din acest motiv, Orban se gândește să stea șef al PNL până la formarea Guvernului, să încerce să limiteze implicarea lui Klaus Iohannis și abia după formarea noului Guvern să demisioneze.

Orban vrea să impună un nume pe listă, înainte să demisioneze

Înaintea ședinței PNL, în Modrogan ar fi sosit ”un plic de la Cotroceni”, care conține două nume: Nicolae Ciucă și Florin Cîțu. Favoritul lui Klaus Iohannis este Nicolae Ciucă, actual prim-ministru interimar, conform sursei citate.

Totuși, partidul are un cuvânt de spus, iar al treilea nume va fi decis în cadrul ședinței de astăzi. Sunt vehiculate mai multe nume, însă acestea pică rând pe rând pentru că multor liberali le este frică să-și asume o înfruntare directă a dorințelor prezidențiale.

Conform surselor citate, liberalii ar putea opta pentru varianta dorită de Klaus Iohannis, mai ales dacă președintele va reuși să impună acest nume celor de la USR sau celor de la USR-PLUS.

Citeşte şi: Cum s-a debarasat generalul Nicolae Ciucă pe locotenenţii lui Ludovic Orban. „Să spuneţi în presă că eu v-am cerut demisia”

Europarlamentarul Rareş Bogdan a anunţat miercuri că liberalii vor discuta cele trei propuneri pentru funcţia de premier, printre care se numără şi actualul prim-ministru interimar Nicolae Ciucă, iar Ludovic Orban va avea o întâlnire miercuri cu preşedintele Klaus Iohannis pentru a discuta despre aceste propuneri.

„Premierul României va trebuie să lucreze, pentru că nu vrem scandal între Palate, vrem o situaţie în care premierul să lucreze perfect cu preşedintele. Situaţia este una deloc simplă în România, avem o situaţie de pandemie, avem o iarnă care a venit peste noi, avem o criză economică pe care să o evităm sau să trecem prin ea cu succes. Avem trei persoane, una dintre ele a fost vehiculate in spaţiul public, alta nu. Domnul Ciucă este şi celelalte două propuneri nu vi le pot dezvălui pentru că le discutăm în 20 de minute 0 30 de minute la sediul PNL şi înainte ca Ludovic Orban să se întâlnească cu preşedintele. Al treilea nume exista şi aseară, iar acest nume nu a scăpat presei. Se va discuta astăzi, tocmai de asta merge preşedintele partidului la Cotroceni pentru a sta de vorbă pe baza celor trei nume. PNL este într-un parteneriat cu preşedintele României, nu într-o subordonare”, a afirmat Rareş Bogdan miercuri la Digi 24.