Cristian Mungiu a fost numit Cavaler al Ordinului Legiunea de Onoare

Regizorul Cristian Mungiu a primit, joi, din partea ambasadoarei Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, însemnele de Cavaler al Ordinului Legiunea de Onoare, distincţie oferită de preşedintele Republicii Franceze.
Filip Stan
19 oct. 2017, 16:03
Cristian Mungiu a fost numit Cavaler al Ordinului Legiunea de Onoare

La evenimentul care a avut loc joi, la reşedinţa Ambasadei Franţei au participat diplomaţi şi cineaşti, între care actriţa Medeea Marinescu, scenaristul şi regizorul Adrian Silişteanu, dar şi regizorul Laurent Cantet, invitatul special al ediţiei de anul acesta a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest.

Această decorare încununează un parcurs foarte bogat şi profund legat de Franţa, fie prin multiplele recunoaşteri pe care le-aţi primit la Festivalul de Film de la Cannes, cât şi prin coproducţiile dumneavoastră cu Franţa, în calitate de regizor sau producător. Fără putinţă de tăgadă, faceţi parte din peisajul cinematografic francez. Şi Franţa are şansa să vă fie asociată pentru filmele dumneavoastră care călătoresc în toată lumea. În ţara dumneavoastră, prin intermediul acestei frumoase iniţiative, care este festivalul dumneavoastră, promovaţi cinematografia franceză şi stilul cinematografic apărat de Franţa„, a spus ambasadoarea.

Ramis a făcut o trecere în revistă a parcursului carierei lui Cristian Mungiu. „Celebritatea dumneavoastră internaţională v-a făcut liderul unei noi generaţii de cineaşti români îndrăzneţi, angajaţi şi creativi. Vă folosiţi de acest renume pentru a ajuta, la rândul dumneavoastră, tinerii regizori români şi, astfel, faceţi posibilă vitalitatea şi diversitatea cinematografiei româneşti şi europene de mâine”.

Dragă Cristian, faceţi parte dintre acei artişti care se luptă în fiecare zi pentru diversitatea culturală din ţara dumneavoastră şi din Europa, pentru a apăra cinematografia independentă, artistică şi deschisă către lume. Acest angajament în favoarea creaţiei europene şi a industriei cinematografice europene este astăzi salutată de Franţa care doreşte să îi aducă un omagiu„.

Cristian Mungiu a fost decorat în trecut cu însemnele de Cavaler şi Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor, recunoaşterea Ministerului francez al Culturii, pentru munca şi acţiunile în favoarea creaţiei cinematografice franceze.

În plină desfăşurare a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, este o plăcere şi o onoare pentru mine să vă decorez din nou. Acest moment are şi o conotaţie personală, deoarece prin filmele dumneavoastră, şi mai ales prin puternicul şi bulversantul «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile», am descoperit cinematografia românească. Cristian Mungiu, în numele preşedintelui Republicii şi în virtutea atribuţiilor care mi-au fost conferite, vă numim Cavaler al Legiunii de Onoare„, şi-a încheiat Michele Ramis discursul.

La rândul său, Cristian Mungiu a declarat că o mare doză de noroc l-a acompaniat în viaţă, în general, şi în cariera de cineast, în mod particular.

Cineastul a povestit despre întâlnirea cu delegatul Festivalului de Film de la Cannes, Thierry Fremaux, şi despre începuturile festivalului pe care îl organizează de opt ani la Bucureşti.

Mungiu a precizat că este onorat să primească această recunoaştere, care este una extraordinară, şi a mulţumit pentru respectul oferit de Franţa, pentru iubirea pentru cinematografie şi prietenia acestei ţări care au avut un rol „decisiv, colosal” în viaţa lui.

Cristian Mungiu s-a născut pe 27 aprilie 1968, la Iaşi. A studiat literatura engleză, la Universitatea din Iaşi, iar în 1998 a devenit licenţiat în regie, după ce a urmat cursurile Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.

Este primul regizor român care a câştigat Palme d’Or pentru lungmetraj, la ediţia din 2007 a Festivalului de Film de la Cannes, cu filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”.

Cineastul a semnat regia a 12 filme de scurt şi lung metraj. A debutat în lungmetraj cu filmul „Occident” (2002), cu Alexandru Papadopol în rolul principal, şi a continuat cu filmele „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (2007), „Amintiri din Epoca de Aur” (2009) şi „După dealuri” (2012).
În 2012, la Festivalul de Film de la Cannes, Cristian Mungiu a primit trofeul pentru cel mai bun scenariu, pentru povestea filmului „După dealuri”, care a primit şi premiul de interpretare feminină, atribuit actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur.

De asemenea, Cristian Mungiu este primul cineast din România care a fost invitat să facă parte din juriul competiţiei oficiale de la Cannes, la ediţia din 2013. Juriul din acel an a fost prezidat de regizorul Steven Spielberg.

În 2012, regizorul a primit din partea Regelui Mihai I medalia „Crucea Casei Regale a României”, după ce, în iunie 2007, a primit Ordinul Naţional „Steaua Romaniei” în grad de Cavaler din partea preşedinţiei României. În mai 2013, a primit titlul de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor din partea Guvernului francez.

A înfiinţat, în 2003, împreună cu regizorul şi muzicianul Hanno Höfer şi cu directorul de imagine Oleg Mutu, compania de producţie Mobra Films.

Citeşte şi Regizorul Cristian Mungiu, invitat să facă parte din Academia care acordă Oscarurile

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Ce înseamnă cocalar, de fapt. Mulți români folosesc acest cuvânt, fără să știe de provine
Capital.ro
Se controlează numerarul. Statul verifică banii ținuți în casă. Vecinii pot face sesizare telefonică
Playtech.ro
Furtuni violente în România. Grindina a devastat gospodăriile, iar temperaturile au scăzut drastic în doar câteva minute
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Cojo, mesaje dure despre droguri și violență, pe scena „Beach, Please!”. „Băieți, ceea ce urmează nu e un atac la adresa voastră”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Cum înfruntă șoferii din Kandahar canicula. Aer condiționat artizanal montat pe taxiuri
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
kanald.ro
Cutremur în această după-amiază, în România! Care a fost magnitudinea seismului
Cancan.ro
ALERTĂ la 40 de km de granița cu România! Patru oameni au murit: 'Ne-am ascuns! A fost tragic'
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Capital.ro
Putin este furios. Scandalul care a detonat Kremlinul. A filmat totul și a postat online
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Apariție electrizantă a Andreei Bălan. Imagini cu iubita lui Victor Cornea, în costum de baie
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Ce se întâmplă dacă mănânci cireșe cu viermi. Explicațiile specialistilor
MediaFlux
Se taie din pensii. Decizia se ia obligatoriu în România
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Povestea trenului nazist plin cu comori. Se crede că a fost ascuns în pământ