Cristian Pîrvulescu, politolog: „Vom vedea cu siguranţă o candidatură Traian Băsescu la Bucureşti. Nu se mai poate reveni”

Politologul Cristian Pîrvulescu a declarat la Digi24 că, odată anunţată, candidatura lui Traian Băsescu la Primăria Capitalei nu mai poate fin "retrasă", deoarece alegerile parlamentare reprezintă şi o trambulină pentru cele parlamentare, iar fără a avea candidaţi la primul scrutin şi fără a fi într-o alianţă de facto cu PNL, PMP s-ar sinucide politic.

RomaniaTV.net
10 aug. 2020, 12:51
Cristian Pîrvulescu, politolog: „Vom vedea cu siguranţă o candidatură Traian Băsescu la Bucureşti. Nu se mai poate reveni”

„Lupta pentru Capitală va fi una între două partide mari și partide mai mici, cum este și PMP. Avem doi candidați, Gabriela Firea și Nicușor Dan, care au două partide-pivot: o alianță care a reușit să se înfiripeze și care are majoritatea intențiilor de vot în acest moment, plus PSD. Celelalte partide vor încerca să smulgă câteva voturi de ici, de colo. Asta se va întâmpla și cu PMP. Nu este niciun fel de îndoială că PMP va candida singur, e foarte probabil că va candida peste tot singur, deși pe listele de alianțe de la Biroul Electoral Central veți găsi alianțe de tip PMP-PNL, dar se pare că ele nu vor funcționa nicăieri și asta pentru că ne apropiem de alegerile parlamentare și partidul fostului președinte vrea să obțină un scor cât mai bun, pentru a pregăti fie o negociere dură cu PNL, fie o candidatură separată și depășirea pragului de 5 la sută. Pentru că alegerile locale, dincolo de confruntarea legată de diferitele programe privind administrarea localităților, anticipează alegerile parlamentare, deci au o miză politică foarte importantă și asta se întâmplă mereu din 1992 încoace”, a explicat Cristian Pîrvulescu pentru sursa citată.

„Nu sunt dintre cei care cred că o candidatură a lui Traian Băsescu ar defavoriza-o pe dna Firea – de altfel, Traian Băsescu a anunțat un sondaj l-ar indica cu 16 la sută, ceea ce ar avantaja-o pe doamna Firea înaintea lui Nicușor Dan. Dar e prematur să vorbim despre asta, 27 septembrie este peste o lună și jumătate. Între tmp, pe 18 august, candidații, partidele vor trebui să depună listele finale și vom vedea cu siguranță o candidatură Traian Băsescu la București. Nu se mai poate reveni, a spus-o și fostul președinte”, subliniază analistul politic. „Asta va face să fie o competiție politică dură în jurul Bucureștiului, care va estompa în mare măsură bătălia în alte localități și va politiza și mai mult alegerilor locale, care în alte țări se numesc alegeri administrative, adică ar trebuie să alegem programe de guvernare locală și nici pe departe partide politice”, a adăugat politilogul.

Citeşte şi: Ludovic Orban, despre scrutinul din 27 septembrie 2020. „La numărul actual de cazuri, putem organiza alegeri fără probleme”