Cristian Preda: Avem de ales între o politică de cedare în faţa Rusiei şi o consolidare a relaţiilor cu SUA

Europarlamentarul Cristian Preda a declarat sâmbătă, la Târgu Mureş, în timpul unui forum organizat cu simpatizanţii Partidului Mişcarea Populară (PMP), că cetăţenii europeni în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European vor avea de ales între o politică de cedare în faţa Rusiei, prin alegerea socialiştilor, şi o consolidare a relaţiilor politico-economice cu SUA, prin alegerea partidelor grupate în Partidul Popular European, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
12 apr. 2014, 11:13
Cristian Preda: Avem de ales între o politică de cedare în faţa Rusiei şi o consolidare a relaţiilor cu SUA

‘Cetăţenii din toate statele membre vor trebui să spună dacă vor ca Uniunea Europeană, în următorii cinci ani, prin mandatul care trebuie să înceapă peste câteva săptămâni, va trebui să consolideze relaţia cu Washington-ul sau va trebui să fie, dimpotrivă, tolerantă, prietenă cu Vladimir Putin. Este o întrebare care preocupă întreaga Europă şi noi, la PMP, formulăm foarte clar felul în care vedem acest lucru. Cu atât mai mult cu cât există în curs o negociere a unui extraordinar de important tratat politic şi comercial cu SUA şi avem de ales în modul cel mai concret cu putinţă. Avem de ales între o politică de cedare în faţa Rusiei, o politică exprimată săptămâna trecută de Martin Schulz, candidat la şefia Comisiei Europene, care a spus că Crimeea e parte a Federaţiei Ruse. O politică socialistă care spune că nu trebuie să mergem către noi sancţiuni faţă de Moscova, trebuie să acceptăm ca pe un fapt împlinit tipul de politică agresivă pe care o cultivă Vladimir Putin. Avem cealaltă opţiune, pe care o îmbrăţişăm, şi anume o consolidare a relaţiilor cu SUA, o îmbunătăţire şi din punct de vedere politic şi din punct de vedere comercial cu SUA’, a susţinut Cristian Preda.

Eurodeputatul a arătat că în contextul tensionat din acest moment ar fi nevoie de o întărire a forţelor NATO în toate ţările europene şi cu atât mai mult în ţările de frontieră, ‘iar România este o ţară de frontieră cu restul lumii’, care a făcut sacrificii pentru a intra în NATO şi UE.

‘Cetăţenii vor trebui să spună, dacă merg cu noi, o relaţie consolidată cu SUA din punct de vedere politic şi comercial sau vor să intre în acea logică a cedării succesive în faţa unui regim care are grave carenţe democratice. Să nu uităm cu s-au desfăşurat alegerile în Rusia şi ce proteste nemaivăzute s-au văzut acolo. Cei care cred că Vladimir Putin este etern se înşeală, evident, puterea lui Putin a fost deja fragilizată de contestaţiile de după alegeri şi evidentă în acest moment prin tipurile de agresiune pe care îl practică încearcă o relegitimare în faţa propriei societăţi, societate care a evoluat la rândul ei, nu mai e societatea sovietică. De asta nu trebuie să avem niciun fel de temere şi să alegem în cunoştinţă de cauză, mergând pe un drum coerent pentru că în România s-au făcut sacrificii importante. Şi pentru a intra în NATO şi pentru a intra în Uniunea Europeană şi nu trebuie să ne fie ruşine cu aceste alegeri şi trebuie să le consolidăm’, a mai arătat Preda.

Acesta a subliniat că PMP doreşte foarte clar o consolidare a relaţiei cu SUA şi o politică fermă faţă de Moscova şi că din acest motiv oamenii sunt chemaţi să voteze cu Partidul Mişcarea Populară.