Cristian Preda: Nu sunt în conflict cu partidul, ci cu conducerea lui

Europarlamentarul PDL Cristian Preda scrie, pe blogul său, că nu este în conflict cu partidul, ci cu o conducere care se dovedeşte incapabilă să gestioneze misiunea de a face opoziţie, el apreciind că, dacă BPN vrea să lucreze în folosul partidului, nu pe el ar trebui să îl excludă.

RomaniaTV.net
28 mai 2013, 08:58
Cristian Preda: Nu sunt în conflict cu partidul, ci cu conducerea lui

Cristian Preda susţine că Vasile Blaga încalcă Statutul PDL, refuzând să pună în aplicare articolul 56, care prevede organizarea unui guvern din umbră, în condiţiile în care partidul e în opoziţie.

„Nu ştiu care sunt motivele pentru care şeful PDL se opune cu obstinaţie aplicării prevederilor statutare. Vasile Blaga greşeşte, atunci când afirmă că BPN ar trebui să sancţioneze declaraţiile mele”, adaugă europarlamentarul.

El arată că Biroul Permanent Naţional (BPN) e obligat, mai întâi de toate, să examineze de ce liderul său refuză folosirea principalului instrument oferit de Statut în confruntarea cu puterea. „Unii cred că e vorba despre blat, alţii – despre teamă. Eu văd aici mai degrabă dispreţul faţă de reguli, care-i caracterizează pe liderii slabi, de îndată ce sunt instalaţi în funcţie”, comentează Preda.

Cristian Preda mai precizează că nu este în conflict cu PDL, „ci cu o conducere care se dovedeşte incapabilă să gestioneze misiunea de a face opoziţie şi care, pentru a crea aparenţa acţiunii, îi ameninţă pe cei care pledează pentru un comportament raţional”.

„Dacă BPN vrea să lucreze în folosul partidului, nu pe mine ar trebui să mă excludă”, încheie Preda.

Şi deputatul PDL Theodor Paleologu comentează pe Facebook faptul că se vehiculează posibila sa excludere din PDL pentru că a îndrăznit să spună că insultele şi ameninţările nu pot duce la consolidarea partidului.

„Văd că se vehiculează posibila mea excludere din PDL pentru că am îndrăznit să spun că insultele şi ameninţările nu pot duce la consolidarea partidului. E o evidenţă. A devenit «antipartinic» să spui lucruri evidente?”, scrie Paleologu pe Facebook.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, că la şedinţa BPN de peste o săptămână se vor lua anumite măsuri, pentru a nu fi corelate acţiunile PDL cu cele ale „altui partid”, făcând referire la eventuala excludere din partid a lui Cristian Preda, Teodor Baconschi sau Theodor Paleologu.

Întrebat, după şedinţa Colegiului Director al partidului, dacă s-a discutat despre atacurile unor membri ai PDL la adresa conducerii partidului, Vasile Blaga a răspuns: „Noi am spus de fiecare dată: toate la timpul lor. Timpul se apropie, pentru că, dacă nu se simt aşa bine în partid şi, sigur, unii îşi doresc, probabil, din nou demnităţi naţionale şi internaţionale şi îi presează timpul, să ia decizia pe care şi-o doresc cât mai repede cu putinţă în folosul lor şi al partidului”.

Blaga a adăugat că aceia care ţin la partid au fost duminică la sediu, unde s-au sărbătorit 20 de ani de la înfiinţarea PDL.

Blaga nu a vrut să precizeze dacă va propune excluderea celor care critică partidul. „Concret, o să vedeţi exact lunea viitoare ce voi propune. Nu aş vrea să corelaţi acţiunile noastre cu ale altui partid care îşi ia anumite măsuri. Ce face partidul nostru, veţi vedea săptămâna viitoare”, a spus el.

Liderul PDL a mai spus că nu îi va invita pe cei în cauză la şedinţa BPN de lunea viitoare, arătând că toţi cei 300.000 de membri de partid au acelaşi statut, drepturi şi obligaţii. „Nu văd de ce cineva ar trebui să fie tratat într-un mod special faţă de altcineva”, a adăugat Blaga.

Deputatul PDL Theodor Paleologu a scris, pe Facebook, că preşedintele PDL, Vasile Blaga, nu înţelege că ameninţările şi insultele, proferate personal sau prin interpuşi, nu pot duce la consolidarea partidului.

„În continuare Vasile Blaga nu înţelege că ameninţările şi insultele, proferate personal sau prin interpuşi, nu pot duce la consolidarea partidului. Care au fost mesajele de la petrecerea de ziua partidului? «Să plece» (TRU) şi «praful şi pulberea» (Blaga). Câtă inconştienţă!”, a comentat Paleologu pe Facebook.

Europarlamentarul PDL Traian Ungureanu le-a cerut colegilor săi de partid Teodor Baconschi şi Cristian Preda să plece din PDL, „dacă le este lehamite” de partid.