Cristian Preda despre PDL: Din 1989, viaţa politică nu a cunoscut asemenea tensiuni într-un partid

Europarlamentarul PDL Cristian Preda susţine că viaţa politică de după 1989 nu a mai cunoscut o asemenea tensiune precum cea de acum din PDL, care se confruntă cu o criză majoră, fiind necesară o decizie pentru viitor, care înseamnă un proiect politic veritabil.

RomaniaTV.net
15 iun. 2012, 10:40
Cristian Preda despre PDL: Din 1989, viaţa politică nu a cunoscut asemenea tensiuni într-un partid

Preda menţionează, pe blogul său, că nu a participat la reuniunea Colegiului Director al PDL de joi, nefiind membru al acestui for. „Din informaţiile de care dispun în acest moment, situaţia pare a fi însă mai gravă decât credeam zilele trecute. Tensiunile sunt mai numeroase decât simpla opoziţie dintre cei care au reuşit să câştige şi respectiv cei care au pierdut la locale. Viaţa politică de după 1989 nu a mai cunoscut o asemenea tensiune în sânul unui partid”, adaugă Preda.

În opinia sa, este evident că partidul se confruntă cu „o criză majoră”, de vreme ce singura majoritate clară este cea care a impus demisia întregului BPN. „E nevoie însă de o decizie la fel de promptă referitoare la viitor, nu doar la trecut. Iar viitor înseamnă – dincolo de repere electorale inevitabile (alegeri parlamentare şi un posibil scrutin prezidenţial anticipat) – un proiect politic veritabil”, mai scrie Cristian Preda.

El aminteşte că, acum doi ani, preşedintele ţării le-a spus membrilor PDL că trebuie să se pregătească pentru epoca post-Boc, ca şi pentru epoca post-Băsescu. „Puţini au fost cei care au înţeles că era vorba despre un proiect, nu despre o persoană (sau două). Şi mai puţini au fost cei care au realizat că spusele lui Băsescu erau valabile, de fapt, pentru întreaga societate, nu doar pentru partidul pe care îl condusese la victorii”, susţine Preda.

El avertizează că, acum, timpul nu mai are răbdare nici cu PDL, nici cu Traian Băsescu. „E nevoie de echilibrarea scenei politice, e nevoie de reprezentarea celor care nu se recunosc în USL, e nevoie de ieşirea din izolarea faţă de celelalte forţe politice, e nevoie de moderaţie, consistenţă şi decenţă”, susţine europarlamentarul.

Preşedintele PDL, Emil Boc, şi toţi membrii Biroului Permanent Naţional al partidului şi-au depus demisiile, joi, urmând ca duminică să aibă loc o nouă şedinţă a Colegiului Director, în care să se stabilească detaliile organizării Convenţiei Naţionale extraordinare. Boc a spus că nu va candida pentru un nou mandat în fruntea PDL, ci se va ocupa de Primăria Cluj.