Cristian Preda: Ponta a sperat la o minune la votul pentru Orban

Eurodeputatul Cristian Preda, prim-vicepreşedinte al PDL, declară că respingerea de către Parlamentul European a candidaturii lui Leonard Orban este un eşec nu numai al acestuia, ci şi al premierului Victor Ponta, care "a sperat într-o minune" la votul din plen.

RomaniaTV.net
24 oct. 2012, 11:38
Cristian Preda: Ponta a sperat la o minune la votul pentru Orban

„E un eşec al lui Leonard Orban, care a căzut pradă orgoliului, crezând că, dacă a fost comisar, e bun pentru orice post. La Curtea Europeană de Audit se caută auditori. (…) E vorba şi de un eşec al lui Victor Ponta. Premierul nu a înţeles că opoziţia faţă de candidatura lui Orban nu a venit doar de la PPE, ci şi de la conservatori şi liberali (inclusiv din PNL!). În plus, el a insistat să menţină candidatura lui L. Orban, în ciuda avizului negativ al comisiei de control bugetar. A sperat că o minune se va produce în plen, deşi ea era imposibilă”, afirmă Preda, într-o postare pe blog.

Europarlamentarul democrat-liberal consideră că „eroarea” premierului Victor Ponta este că „a crezut teza servită de colegii săi de partid din PE potrivit căreia la mijloc ar fi vorba de un complot al PDL”.

„Ponta nu poate depăşi viziunea care afirmă «cine nu e cu noi e împotriva noastră». Uneori, e bine să asculţi şi ce spun adversarii”, susţine Preda.

El adaugă că România nu pierde locul din Curtea Europeană de Audit, fiind „pur şi simplu nevoie de o propunere credibilă”, existând numeroşi auditori cu experienţă, şi la Curtea de Conturi, dar şi în mediul privat. „Personal, cred că ar fi bine să fie recrutat cineva care are experienţă privată de auditor. În România lucrează, de ani buni, cele mai mari firme din lume în domeniu, aşa că numeroşi cetăţeni români au calificare serioasă în audit”, susţine Preda.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, nu a primit, marţi seară, numărul necesar de voturi în plenul Parlamentului European pentru ocuparea postului de la Curtea Europeană de Conturi, candidatura sa fiind respinsă.

Votul a avut loc marţi seară la Strasbourg, fiind secret. Au fost înregistrate 294 de voturi „împotrivă” şi 269 de voturi „pentru”. De asemenea, au fost exprimate şi 80 de abţineri din totalul de 643 de voturi înregistrate. Orban primise aviz negativ şi din partea Comisiei de Control Bugetar a PE pe 26 septembrie.

Votul PE, deşi consultativ, este decisiv în privinţa ocupării de către Orban a postului de la Curtea Europeană de Conturi din Luxemburg. Consiliul European, căruia îi aparţine decizia finală, nu trece de obicei peste votul PE.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, pentru Mediafax, că renunţă la candidatura pentru postul de membru al Curţii Europene de Conturi în urma votului negativ primit, marţi seară, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European. „Am hotărât să îmi retrag candidatura, deşi votul PE are un caracter consultativ”, a afirmat Orban.

De altfel, acesta precizase şi înainte de audierea în Comisia de Control Bugetar a PE, pe 26 septembrie, că în cazul unui vot negativ al Parlamentului European va renunţa la candidatură, deşi decizia finală aparţine Consiliului European.

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 28 septembrie la Bruxelles, după întâlnirea cu preşedintele PE, Martin Schulz, răspunzând unei întrebări, că decizia finală în cazul candidaturii lui Leonar Orban pentru o funcţie la Curtea Europeană de Conturi aparţine plenului PE.

Întrebat dacă ia în calcul altă candidatură după respingerea lui Leonard Orban pentru funcţia de la Curtea Europeană de Conturi de către Comisia de Buget din PE, Ponta a răspuns că decizia în cazul acestuia o ia plenul Parlamentului European. „Domnul Orban este un tehnocrat, a fost şi în echipa domnului Barroso”, a spus Ponta.

Premierul român a spus că Orban a fost „o victimă inocentă” a unor dispute politice.