Cristian Preda: Referendumul poate fi invalidat şi cu 5 voturi în favoarea validării şi 4 contra

Prim-vicepreşedintele PDL, Cristian Preda, susţine că logica juridică spune că referendumul pentru demiterea preşedintelui poate fi invalidat în orice circumstanţe de către Curtea Constituţională, dacă nu este atins pragul minim de 6 voturi în favoarea validării.

RomaniaTV.net
15 aug. 2012, 10:07
Cristian Preda: Referendumul poate fi invalidat şi cu 5 voturi în favoarea validării şi 4 contra

„Legea spune că validarea se face cu minimum două treimi, fără a pomeni ceva despre numărul de voturi necesare invalidării. Logica juridică elementară spune atunci că invalidarea intervine dacă nu se atinge pragul de 6 la 3 pentru validare. Ceea ce înseamnă că referendumul e invalidat nu doar cu 6 voturi la 3, ci și cu orice vot de tipul 5 la 4”, scrie Cristian Preda pe blogul său.

Democrat-liberalul salută decizia Curţii prin care este devansată data la care se va pronunţa asupra validităţii referendumului, decizie pe care o consideră „raţională”. „N-ar fi rău ca și Victor Ponta să arate cât de mult își dorește să contribuie la depășirea crizei și să trimită mai devreme decât i-a cerut Curtea datele mult-așteptate și arhi-cunoscute”, mai scrie Cristian Preda.

Curtea Constituţională precizează că se va pronunţa cu o majoritate de două treimi, adică şase voturi din nouă, asupra valabilităţii referendumului din 29 iulie, conform Legii privind organizarea şi funcţionarea CCR.

CCR subliniază, într-un comunicat, că hotărârea privind valabilitatea referendumului, care va fi luată în baza art. 47 alin.(1) din Legea nr. 47/1992, nu va fi influenţată de completarea la decizia din 2 august.

Legea nr. 47/1992, privind organizarea şi funcţionarea CC, prevede la articolul 47, alineatul 1, că „plenul Curţii Constituţionale decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii referendumului”.

„Completarea operată de judecătorul-raportor nu influenţează şi nu poate influenţa hotărârea pe care Curtea Constituţională urmează să o adopte conform art. 47 alin.(1) din Legea nr. 47/1992”, se mai precizează în comunicatul CC.

Potrivit unor surse oficiale, judecătorii CC au discutat, în şedinţa de marţi, şi despre modul în care se poate decide invalidarea referendumului pentru demiterea preşedintelui, printr-un vot al majorităţii simple a plenului celor nouă judecători sau printr-un vot de două treimi.