Preda: Nu e exclus ca judecătorii CC să ia în calcul invalidarea referendumului cu majoritate simplă

Cristian Preda afirmă că preşedintele interimar, Crin Antonescu, a ajuns într-un punct critic, fapt ce l-ar face să îşi schimbe strategia. "Preşedintele interimar mizează pe divizarea Curţii şi repoziţionarea celor doi judecători care ar fi vrut invalidarea", scrie primvicepreşedintele PDL pe blogul său, precizând că în opinia sa judecătorii CCR ar putea să ia în serios chestiunea invalidării referendumului prin vot majoritar simplu .

RomaniaTV.net
09 aug. 2012, 11:09
Preda: Nu e exclus ca judecătorii CC să ia în calcul invalidarea referendumului cu majoritate simplă

Primvicepreşedintele PDL, Cristian Preda, consideră că judecătorii Curţii Constituţionale ar putea rezolva blocajul în ceea ce priveşte întrunirea a două treimi din voturi necesare pentru validarea referendumului prin invalidarea acestuia cu majoritate simplă.

„Am spus-o şi înainte de 2 august: nu e exclus ca ultima dezbatere in privinta referendumului sa fie centrată în jurul chestiunii “dacă validarea trebuie facută cu minimum 6 voturi la 3, invalidarea poate fi asumată cu 5 voturi la 4?”. Într-o societate matură din punct de vedere democratic, o asemenea chestiune s-ar discuta in mod deschis. La noi, ea e ascunsă în faldurile unei dispute despre ce inseamna să fii român şi despre motivele pentru care ar trebui să-ţi pierzi drepturile electorale dacă îţi asumi libertăţile europene şi mergi să muncesti sau să studiezi în celelalte state-membre”, scrie eurodeputatul democrat-liberal pe blogul personal.

Conform lui Preda, ultimele declaraţii făcute de către Crin Antonescu arată şi o schimbare de strategia a preşedintelui interimar.

„Crin Antonescu a ajuns într-un punct critic. Pe de o parte, cere guvernului să facă bine să-i mentină poziţia de preşedinte interimar, trimiţând la CCR alte liste electorale decât cele confirmate înainte de 29 iulie.
Pe de altă parte, pozează în apărător al CCR, dupa ce în mai multe rânduri a atacat judecătorii acestei instanţe, susţinând fie că guvernul şi Parlamentul ar trebui să-i revoace pe unii dintre ei, fie că numirea lor trebuie să se facă altfel decât prevede Constituţia, şi anume selectându-i dintre membrii Înaltei Curţi de Casaţie şi de Justiţie”, precizează primvicepreşedintele PDL, adăugând că este de aşteptat ca Antonescu să atace în continuare cabinetul Ponta:

„După ce multă vreme s-a aflat în acord deplin cu guvernul şi in conflict cu CCR, Antonescu pare să încerce acum o nouă partitura: prietenos cu Curtea şi sever cu guvernul. Asta e strategia ce se vrea impusă public. În fond, însă, Preşedintele interimar mizează probabil pe o divizare a Curtii si o repozitionare a celor care pe 2 august ar fi vrut invalidarea. În ultimele două zile, judecătorii Predescu şi Toader au readus în dezbatere chestiunea cvorumului din sânul CCR. Pe măsură ce ne apropiem de data la care guvernul va trimite poziţia sa la CCR, modul în care se iau deciziile in Curte se va impune foarte probabil ca problemă esenţială”.