Cristian Rizea, condamnat definitiv la 4 ani şi 8 luni de închisoare

Publicat: Luni, 18 Martie 2019 07:59 // Actualizat: Luni, 18 Martie 2019 22:40 // Sursa: romaniatv.net

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au condamnat, luni, pe fostul deputat Cristian Rizea la 4 ani şi 8 luni pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Decizia este definitivă. Cristian Rizea nu a fost de faţă la pronunţarea sentinţei, iar avocatul său anunţat anterior că fostul deputat este plecat în SUA. 

UPDATE: Polițiștii Capitalei au primit, de la reprezentanții ICCJ, documentele necesare privind condamnarea la 4 ani și 8 luni de închisoare pentru Cristian Rizea, fost deputat PSD, și, cel mai probabil în cursul zilei de marți, se va solicita instanței mandat european de arestare și cerere de urmărire internațională.

Un procuror DNA a cerut, în data de 4 martie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, condamnarea la 7 ani de închisoare a fostului deputat Cristian Rizea, judecat pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor.

Cristian Rizea nu a fost prezent în sală, iar la termenul precedent, avocatul fostului deputat a anunţat că acesta "se plimbă din loc în loc" în ţară şi străinătate pentru că nu mai are bani şi nici domiciliu stabil, iar în prezent se află la nişte rude în SUA.

În primă instanță, Cristian Rizea a fost condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare. Instanţa a mai dispus confiscarea sumei de 300.000 de euro de la Cristian Rizea, obţinută ca urmare a săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă. Decizia a fost atacată cu apel.

Cristian Rizea este acuzat de DNA că a pretins în mod direct de la omul de afaceri Lucian Colţea suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive. Banii au fost ceruţi în schimbul promisiunii lui Rizea, îndeplinită ulterior, că va interveni la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) şi Primăria comunei Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi.

"Potrivit înţelegerii anterioare, în cursul lunii decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colţea Lucian suma totală de 300.000 euro, pentru ca în schimb să intervină la nivelul celor două autorităţi, astfel încât o persoană din familia lui Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti, respectiv ca omul de afaceri să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna", susţin procurorii.

Pentru a se ascunde adevărata provenienţă a sumei de 300.000 de euro primită de Rizea, au fost întocmite patru contracte de împrumut cu caracter fictiv.

Rizea mai este acuzat că în decembrie 2015, după declanşarea anchetei penale, i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a cerut să nu spună adevărul organelor de urmărire penală. El le-a promis celor doi că, dacă va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.

În martie 2016, DNA a decis ca Rizea să depună o cauţiune în valoare de 1,5 milioane lei. 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Cristian Rizea dna sentinta Cristian Rizea
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7786
RON
16 Dec
noapte 1 °
zi 13 °
Ultimele joburi adaugate
24 H