Cristian Rizea cere instanţei să-i mai scadă şase luni din pedeapsă, după ce în decembrie a mai scăpat de un an

Fostul deputat PSD Cristian Rizea cere Tribunalului București să-i scadă din pedeapsă 6 luni pe care arată că le-a executat în Republica Moldova, în perioada noiembrie 2020 - mai 2021. Cererea se va discuta pe data de 28.02.2024, după ce Înalta Curte l-a scăpat deja de un an din pedeapsa de 4 ani și 8 luni pe care Rizea o avea de executat, judecătorii constatând că la momentul pronunțării unele fapte erau prescrise.

02 feb. 2024, 11:01
Cristian Rizea cere instanţei să-i mai scadă şase luni din pedeapsă, după ce în decembrie a mai scăpat de un an

Cristian Rizea este încarcerat la Penitenciarul Rahova din data de 27.04.2023, după ce autoritățile au reușit să-l repatrieze din Republica Moldova, unde acesta se ascundea încă din anul 2019.

Pe data de 13.11.2023, Cristian Rizea a reușit să îi convingă pe judecătorii de la Înalta Curte să îi scadă 1 an din pedeapsa de 4 ani și 8 luni, ca urmare a intervenției prescripţiei pentru fapta de spălare de bani.

Astfel, Cristian Rizea mai are de executat 3 ani și 8 luni. Fostul deputat nu s-a mulțumit cu atât și, în decembrie 2023, a cerut Tribunalului București să-i scadă din pedeapsă alte 6 luni, pe care spune că le-a executat în Republica Moldova.

Apărarea lui Cristian Rizea în fața instanței

„Avocatul petentului, având cuvântul, arată că această contestaţie la executare are ca obiect deducerea perioadei de 6 luni în care petentul condamnat s-a aflat încarcerat în procedura de extrădare iniţiată de Statul Român, detenţie care a fost executată în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău, Republica Moldova.
Solicită efectuarea unei adrese către Judecătoria Chișinău, prin intermediul Direcţiei de Audit din cadrul Ministerului Justiţiei pentru a ne confirma că în intervalul menţionat 03.11.2020- 02.05.2021 petentul a fost încarcerat în Penitenciarul 13 Chișinău în procedură de extrădare la cererea Statului Român.
Reprezentantul Ministerului Public, având cuvântul, apreciază că aceste relaţii le-ar deţine şi INTERPOL şi SIRENE, respectiv Ministerul Justiţiei. Lasă la aprecierea instanţei acest aspect”, se arată în încheierea de ședință din 06.12.2023.

Procesul se va relua pe data de 28.02.2024, când avocatul și procurorul vor pune concluzii pe documentele primite de la INTERPOL și SIRENE.

Cristian Rizea a primit o șpagă de 300.000 de euro în 2009, cu martori, care s-au speriat când au văzut cât de mulți bani lua politicianul.

Fostul deputat l-a țepuit, practic, pe un român stabilit în SUA că va interveni la RA-APPS în favoarea lui, în vederea retrocedării unui teren. Nu a făcut-o, iar „americanul” s-a supărat că a rămas și fără bani, și fără pământ.

Lucian Colțea, românul stabilit în SUA, l-a dat pe Rizea pe mâna DNA, iar din 2016 povestea s-a mutat în instanță.

În ianuarie 2019, Cristian Rizea a fost condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare, însă a reușit să fugă în Republica Moldova.

Citeşte şi: EXCLUSIV Mesajul transmis de Cornel Dinicu imediat după eliberarea din arest. Ce aştaptă de la justiţia din România